Search
Close this search box.

Abazović: I Z. Balkan da bude dio EU pomoći

U fokusu sastanka lidera Zapadnog Balkana sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom bile su tri teme: sankcije Rusiji, sajber napadi i energetska kriza, kazao je u Njujorku premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Abazović je u izjavi koju je Vlada objavila, naveo kako su na sastanku sve države tražile da ako EU krene da pomaže članice, zbog energetske, krize da u tu pomoć budu uključene i države Zapadnog Balkana.

“Crna Gora i Sjeverna Makedonija su u nešto povoljnijem položaju od ostalih država, ali smo mi izrazili solidarnost”, kazao je Abazović.

Crna Gora spremna da učestvuje u svim zelenim projektima i da doprinos zaštiti životne sredine, poručio je Abazović.

Nema ekonomskog napretka bez ekologije

Abazović se u Njujorku sasato i sa Čabom Kerešijem, predsjednikom Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

“Crna Gora daje doprijos u isticanju UN vrijednosti koje se tiču globalnog zagrijavanja i energetske efikasnosti. Mi smo jedina država na svijetu koja je Ustavom definisana kao ekološka. Trudimo se da koračamo naprijed i tu su UN partneri i važne međunarodne organizacije da malim državama koje promovišu ove vrijednosti pomognu da budu što bolje”, istakao je Abazović.

Razgovarajući o energetskoj krizi, ratu u Ukrajini i klimatskim promjenama, Abazović i Kereši su se saglasili da za svijet nema ekonomskog napretka bez ekologije, ekološke efikasnosti i održivog razvoja.

“Crna Gora se vodi jednim interesom, a to je da poštujemo univerzalna pravila i promovišemo demokratske vrijednosti, što će dovesti i do ekonomskog razvoja”, naglasio je premijer Abazović u razgovoru.

Premijer je naveo da Crna Gora na UNGA želi povećati vidljivost malih država u oblasti ekologije, navodeći da “zelene” politike mogu zbližiti države jer se radi o temama koje ne dijele nikog.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Kereši rekao je da je sa crnogorskim premijerom razgovarao o prioritetima Ujedinjenih nacija, posebno o klimatskim promjenama i energetskoj krizi i ključnom partnerstvu između malih država za rješavanje ovih izazova.

Kako je saopšteno iz Vlade pazgovarajući o političkoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, premijer Abazović je naveo da Crna Gora baštini veoma dobru regionalnu posvećenost i prijateljske odnose, iskazavši uvjerenje da će svih šest zemalja sjesti za sto i napraviti prvi korak ka pomirenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor