Search
Close this search box.

Đukanović: Legitimne Vlade nema bez izbora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegova odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom.

-Kao i do sada slijediću Ustav Crne Gore. Moja odluka da ne prihvatim nepotpunu kandidatu Lekića je u skladu sa ustavom. Sada je sve na Skupštini – rekao je Đukanović upitan koji su naredni potezi kada je u pitanju skraćenje mandata Skupštini.

-Sada je parlament na potezu. Imam na umu da su prije izvjesnog vremena uskratii legitimit izvršne vlasti. Danas je u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da kao prethodnih mjesec dana da se bavi malim političkim igricama nekih političkih stranaka i kreirati jedinstvenu političku situaciju u cijelom svijetu  – da imamo nelegitiman parlament i da to traje u nedogled – kazao je Đukanović nakon konferencije A5 u Budvi.

Podsjetio je i da je predložio da sjednica bude održana 30. septembra

-Vrijeme je kratko – predlozio sam sjednicu za 30. septembar i tada ćemo vidjeti imamo li većine  koja brine o interesima Crne Gore. Interes je da dobijemo kompetentu i odgovornu vladu koja brine o nacionalnim interesima zemlje. Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Croj Gori – kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave… To nije u interesu bilo koje partije ili građanina Crne Gore. Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi. Pošto imamo delegitimisanu vladu, sada je svima jasno što moramo da činimo – dobijanje legitimne vlade – poručio je crnogorski predsjednik.

Upitan kakav je sljedeći potez ako se ne skrati mandat, Đukanović kaže da ostavljaju mogućnost političkim subjektima da do 30. septembra bolje sagledaju što su nacionalni interesi.

-Moje svako naredno postupanje biće apsolutno u skladu sa ustavom. Naš ustav ne moze predvidjeti sve situacije u kojima se država može naći. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je tim kompetentnih pravnika koji mi neće dati da pogriješim ako se nađem u toj situaciji 30 septembra – naveo je Đukanović.

Kazao je da danas imamo ozbiljne probleme u pogledu održivosti javnih finansija i ekonomije.

-Mislim da je sve to savladivo. Resursi su i dalje tu, problem je u neodgovornom upravljanju. Ne kritikunem promjenu vlasti, naprotiv, to sa sobom nosi šansu. To zna da bude blagotvorno za drustvo, zato smo se odgovorno ponijeli prema promjeni vlasti. Ali pokazalo se da je Crna Gora u prethodne dvije godine imala nekompetentnu vlast, zato mislim da je vrijeme da se zaustavi propadanje Crne Gore i dobije odgovornu izvršnu vlast, a to nije moguće bez prijevremenih parlamentarnih izbora – ocijenio je Đukanović.

Razvojni ciljevi su, kako kaže, ostvarivi na bazi korišćenja naših resursa.

-Samo nam treba odgovorna vlada. Možemo da izgubimo još dvije godine ali će nam trebat više vremena da izadjemo iz mocvare u koje su nas uveli neodgovornim upravljanjem državom – navodi predsjednik Crne Gore.

izvoor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor