Goran Prebiračević predstavljao Opštinu Bijelo Polje na sedmom „Dunavskom biznis forumu“ u Novom Sadu

Sedmi “Dunavski biznis forum” odrzan je 13. i 14. novembra u Novom Sadu, a posvećen je Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa, u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korišćenju potencijala Dunava.

Domaćin skupa, predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević, pozdravio je učesće predstavnika  14 zemalja: Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine i Srbije.

Prema njegovim riječima, PKV i ove godine podržala Dunavski biznis forum (DBF) jer se, kako je rekao, na taj način unapređuje saradnja Srbije sa drugim zemljama i povezuju se ljudi i tržišta.

Izvršni direktor DBF Vlado Markanović istakao je da se značaj projekta Dunavske strategije, koju afirmiše DBF, ogleda upravo u njena tri prioritetna tematska stuba: povezanost i komunikacije – saobraćaj, plovidba, prateća infrastruktura i energetika; zaštita životne sredine, prevencija rizika (pre svega, zaštita od poplava) i održivo korišćenje prirodnih resursa i socioekonomski i institucionalni razvoj, jačanje regionalne saradnje.

– Samo stabilan i dobro organizovan region može da bude prosperitetan. To smo videli u EU, na iskustvima Baltičkog regiona, sačinili Dunavsku strategiju kao novu mogućnost, efikasnije korišćenje potencijala u Podunavskom slivu – rekao je Markanović.

Na skupu su ucesca uzeli i predstavnici Crne Gore: Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vladimir Djakovic, menadzer opstine Berane,  Novica Obradović, predsjednik  Skupštine opštine Berane i Goran Prebiracevic, Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetnistvo, opstina Bijelo Polje.

Na plenarnoj sjednici goste i ucesnike su takodje pozdravili Mr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije, Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije, Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore kao i predstavnici drzava u regionu.

Nakon plenarne sjednice odrzana je tematska radionica “Pametni gradovi” na kojoj su svoje gradove prezentovali:

Mr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije, Muhamed Ramović, grad Goražde, Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, Milan Glušac, predsjednik opštine Vrbas, Suad Huskić, načelnik opštine Tešanj, Prof.dr Borislav Stojkov, Akademija inženjerskih nauka Srbije, Martin Bratanič, direktor Razvojne agencije Posavje (Slovenija) kao i Milica Projić, Razvojna  Agencija Zagreb, Vladimir Djakovic, menadzer opstine Berane, i Goran Prebiracevic, Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetnistvo, opstina Bijelo Polje.

Kroz prezentacije vecina govornika se osvrnula na lokalne probleme, na odliv stanovnista, komunalne probleme, na losu integraciju gradova u regionu, na nedovoljne kapacitete u informisanosti, pripremi projekata i crpljenju EU fondova, kao i potrebom za digitalizaciju i elektronsku  evidenciju u cilju pruzanja usluga i bolji servis gradjana, ali su govorili i o potencijalima razvoja turizma.

U svom izlaganju koje je pobudilo paznju svih prisutnih, Goran Prebiracevic, predstavnik opstine Bijelo Polje, Crna Gora, govorio je o strateskim projektima Vlade Crne Gore i opstine Bijelo Polje.

Vecina prisutnih nije bila upoznata sa cinjenicom da nadomak Bijelog Polja postoji najveca pecina u Evropi, speleoloska atrakcija, drzavni projekat Ministarstva odrzivog razvoja i turizma koja je u fazi valorizacije kroz sredstva Direkcije za radove Crne Gore, a prisutni su imali prilike da vide predivne kadrove Djalovica klisure i unutrasnjosti Djalovica pecine.

Prisutne su fascinirale prve gondole na ovom terenu koje ce prevoziti turiste, a za ciju izgradnju ce biti ulozeno 4 mil.evra, kao i 8 mil.evra na planini Bjelasici, sa mogucnoscu povezivanja sa destinacijom autoputa Bar-Boljare, a prisutni su informisani i o trenutnoj dinamici radova.

Pomenut je i projekat valorizacije planine Bjelasice i njenih potencijala u domenu razvoja ski turizma i izgradnje hotelskih kapaciteta, za koje su potrebne investicije.

Prebiracevic se posebno osvrnuo na godinu evropske kulturne bastine, i dao poentu na sve veci znacaj razvoja vjerskog turizma i ocuvanja istorijske bastine, uz kadrove bogate riznice vjerskih i kulturno istorijskih spomenika Bijelog Polja.

U svom izlaganju pozvao je potencijalne partnere da zajedno ucestvuju u predstojecem Dunavskom pozivu za dodjelu bespovratnih EU sredstava, napomenuvsi da opstina Bijelo Polje ima dosta EU iskustva, i da moze ponuditi ekspertsku i konsultativnu pomoc u pripremi samih projekata kao i kasnijem sprovodjenju istih.

Prebiracevic se zahvalio domacinima na pozivu za ucesce na ovom renomiranom skupu, kao i Slobodanu Vojinovicu, predsjedniku Privredne komore Subotice.

 

Prebiracevic je na forumu razmijenio kontakte i imao i odvojene razgovore vezano za potencijalnu saradnju sa: Martin Bratanic, RRA Posavje, Slovenija, Vlado Markanovic, Media Invent, Zdravko Pocivalsek, minister u Vladi Republike Slovenije, Zekerijah Smajic, EU ekspert za komunikaciju, Prof.dr. Borislav Stojkov, Akademija inzinjerskih nauka Srbije, Dragan Petrovic Induco, Beograd, Milan Glusac, predsjednik opstine Vrbas, Branka Agbaba, Univerzitet Novi Sad, Ivan Zupan, Life-Project, Samobor,

Slobodan Vojinovic, predsjednik Privredne komore Subotice i Dr Nenad Ivanišević,direktor Gerontološkog centra Subotica.

Može se zaključiti kako je navedeno putovanje bilo izuzetno uspješno i korisno. Osim što su se uspostavili značajni kontakti sa potencijalnim partnerima, organizatori foruma su iskazali i iskreni interes da pomognu u nastojanjima afirmacije ideja razvoja opstine Bijelo Polje-izjavio je Goran Prebiračević sumirajući na kraju utiske sa ovog dogadjaja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor