Zvicer: Otvorili mi dosije bez krivičnog djela, politički motivisan progon

Pola godine nakon što je Bojan Zvicer, vodnik I klase na dužnosti u Centru za obuku u Vojci Crne Gore, dobio otkaz na vrata njegovog porodičnog doma 2. avgusta pokucala je i policija, koja mu je uručila nalog o pretresu stana uz osnovanu sumnju da posjeduje ekplozivne naprave i oružje.

Nakon što su policijski službenici izvršili pretres Zvicerovog stana, on je odveden u policijsku stanicu odakle je nakon kraćeg zadržavanja pušten.

Međutim, policajci prilikom pretresa nijesu našli ništa iz navodnih „operativnih saznanja policijskih službenika“ – ni vatreno oružje, ni eksplozivne naprave.

Oni su navodno došli do operativnih saznanja da ‘’Bojan Zvicer, koji je radio u Vojsci Cme Gore gdje je stekao vojno znanje i vještine, najvjerovatnije u svom stanu posjeduje vatreno oružje, koje je neophodno oduzeti u cilju sprečavanja upotrebe istog prilikom javnog okupljanja najavljenog preko društvenih mreža uz izražene nacionalističke poruke“.

Naredbu o pretresu izdao je, po zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sudija za istrage Osnovnog suda u Podgorici Rade Ćetković, pod sumnjom da Zvicer u svom stanu nezakonito posjeduje nedozvoljeno oružje i eksplozivne materije.

Zvicer je u razgovoru za M portal istakao da do te večeri nikad nije imao problema sa zakonom i da u svom dosijeu nema ni saobraćajni prekršaj, te da iza ovog pretresa stoji jaki politički motiv kao i mogući strah Vlade od budućih protesta nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije.

‘’Motiv za pretres i moje privođenje je vjerovatno strah Vlade Dritana Abazovića od budućih protesta, a u vezi njegove odluke da kulturnu baštinu i grobove naših predaka prepiše u trajno vlasništvo na Srbiju. Sve ostalo je bilo samo izgovor. Što više, uzeli su mi DNK uzorak, otiske prstiju i fotografisali su me. Mislim da je ovo prvi slučaj da mi otvaraju dosije, a da nema krivičnog djela. Motiv je političke prirode. Naravno da ću da se borim za moju zemlju i za pravdu’’, istakao je Zvicer.

Dodao je da se nada se da će pravosuđe početi da radi svoj posao i da će, kad se ovaj ‘’cirkus’’ završi, procesuirati političare koji su uništavali Crnu Goru.

Bojan Zvicer je dobio otkaz iz Vojske Crne Gore nakon 13 godina vojničke karijere, koju je započeo kao devetnaestogodišnjak.

Zbog statusa na njegovom Facebook profilu, u kojem je napisao da je Vlada Zdravka Krivokapića fašistička, protiv njega je pokrenut prvi disciplinski postupak, kojim je odlučeno da bude kažnjen odbijanjem 30 odsto od plate, jer je mogao da ugrozi ugled Vojske. Za drugi disciplinski je utvrđeno, nakon mjesec dana izviđaja, da je neosnovan, pa je tadašnja ministarka odbrane Olivera Injac pronašla rješenje da se oslobodi Zvicera – u obrazloženju je navedeno da su mu nađene „bezbjednosne smetnje“.

‘’ To je bio jedini način da mi uruče otkaz jer sam imao posao za stalno. Realan razlog je bio političke prirode, jer sam nazvao Vladu Zdravka Krivokapića fašističkom’’, kaže Zvicer za M portal.

On ističe da mu je otkaz bio unaprijed spreman.

‘’Otkaz mi je spremljen u novembru 2021. Ja sam otkaz potpisao krajem februara 2022 godine. Kad su mi upisivali radni staž, napisali su da su mi prekinuli službu 10. oktobra 2021. godine’’, rekao je Zvicer.

Nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića i formiranja manjinske Vlade Dritana Abazovića, Zvicer nije imao komunikaciju sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. On još uvijek čeka odgovor Vojne komisije na žalbu o otkazu, kako bi mogao da upotrijebi druge pravne mogućnosti.

izvor: ANtenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor