Search
Close this search box.

Ženama iz Budve po 200 eura za 8. mart

Odlukom gradonačelnika Marka Bata Carevića, sve pripadnice ljepšeg pola u administraciji Opštine Budve dobiće po 200 eura za Dan žena – 8. mart, što je za 50 eura manje od mjesečne zarade trećine zaposlenih u Crnoj Gori.

Riječ je o rekordnom poklonu za 8. mart u proteklih dvadeset godina, kada se iznos kretao od 50 do najviše 100 eura, u zavisnosti od finansijske situacije u lokalnoj upravi.
Činjenica je da je opštinska kasa proteklih godina dobro punjena naplatom poreza i komunalija, a da se pritom, kako kažu u aktuelnoj vlasti, “ne krade”, ali je za mnoge riječ o populističkom potezu.

Osim dobrih plata, radnicima Opštine zagarantovane su i “beneficije“- ziminica, jubilarne nagrade, pokloni za praznike, naknada za prekovremene sate, brojne komisije i radna tijela, službena putovanja…

Da je široke ruke, Carević je pokazao podjelom zimnice od rekordnih 400 eura – 300 je isplaćeno u decembru, a stotinu u juanuru, da bi sada potpisao i odluku da se časte sve zaposlene.

Ministar finansija Darko Radunović prije nekoliko mjeseci je kazao polovina zaposlenih mjesečno zarađuje do 400 eura. Precizirao je da neto-zaradu do 250 eura ima 59.753 radnika, a od 251 do 400 eura 33.920 zaposlenih.

Prosječna zarada u Opštini Budva je oko 700 eura.

“Vijesti“ su u nekoliko navrata pisale da nova gradska uprava nije smanjila broj zaposlenih, već ga je povećala iz mjeseca u mjesec, a sada ih je 331, koliko ih je bilo i kada je DPS izgubio izbore.

Na platnoj listi za oktobar u koju su “Vijesti” imale uvid, bilo je 448 zaposlenih, od kojih je 93 angažovano na privremeno-povremenim poslovima, a 26 uz ugovor o djelu.
Ukupna bruto plata za taj mjesec iznosila je 466.378 eura, što znači da je prosječna plata iznosila nešto više od 700 eura, o čemu mogu da sajanju zaposelni u mnogim privatnim kompanijama.

U odnosu na april, u oktobru je bilo čak 45 radnika više na opštinskim jaslama. Kako su “Vijesti” objavile, u aprilu se na platnom spisku našao 401 zaposleni, a u martu 381. Za isplatu bruto zarada u aprilu iz kase je otišlo 400.575 eura.

Radunović je uoči Nove godine, kada je usvajan budžet, pozvao gradsku upravu u Budvi da još jednom razmotri realne potrebe za zapošljavanjem. To je saopštio i u mišljenju koje je dao na budžet Opštine za 2020. jer je uvećan i fond za isplatu zarada.

Budžetom za 2020. projektovanim na 41,1 milion eura, planirano je da Opština Budva za bruto zarade i doprinose izdvoji 5.875.300 eura, i dodatnih 808.000 za ostala lična primanja (jubilarne nagrade – 70 hiljada, otpremnine – 150 hiljada, naknade odbornicima – 160 hiljada i ostale naknade 428 hiljada eura).

To znači da će ukupno na zarade po raznim osnovama biti izdvojeno gotovo 6,7 miliona eura, praktično šestina budžeta.

Četvrtina na bolovanju 2018. u prosjeku po dva i po mjeseca

Uprkos odličnim zaradama, radnici nerijetko koriste bolovanja, pokazala je analiza po kojoj je četvrtina zaposlenih u budvanskoj administraciji tokom 2018. bila na poštedi.
Ukupno su odsustvovali 6.197 dana. Budvani su bolovali tri puta više nego što je prosjek u evropskim gradovima, prema analizi sekretarka za lokalnu samoupravu mr Milijana Vukotić Jelušić.

“Vijesti” su nedavno objavile da je od 331 zaposleni na neodređeno vrijeme, 85 koristilo bolovanje toku 2018. godine.

“To znači da je četvrtina bila odsutna sa posla… Ukupan broj dana odsustva je 6.197, što čini 72 dana prosječnog odsustva po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana prosječnog odsustva po zaposlenom. Prosjek dana bolovanja po zaposlenom u Evropskoj uniji je 7,4, što će reći da su zaposleni u Opštini Budva skoro tri puta više odsutni u odnosu na evropski prosjek“, navela je u analizi Vukotić Jelušić.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor