Željezarci i Metalci najavljuju radikalizaciju protesta

Penzioneri, bivši radnici Željezare u Nikšiću, su zaprijetili da će preduzeti radikalne mjere, ako ih ne uključe u novi Zakon o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalurškog sektora.

Oni su to poručili sa okupljanja ispred Skupštine Crne Gore ističući da i njih sljeduju otpremnine, a da sedam godina traže da im bude isplaćena i više puta im je bilo to obećano.

Predstavnik radnika Željko Perović je istakao da su se okupili da nadležnim institucijama ukažu na nepravdu- diskriminaciju koju trpe, jer se neko drznuo da ih ne uključi u novi Zakon o obeštećenju bivših radnika rudarsko – metalurškog sektora.

Kako se saznaje, sa njima su protestovali i radnici „Metalca“ iz Nikšića, koji takođe nisu obuhvaćeni Zakonom o obeštećenju bivših radnika rudarsko – metalurškog sektora i bivši radnici nikšićke Željezare, prema kojima još uvijek nijesu izmirene sve obaveze.

Prema riječima predstavnika radnika Željka Perovića, rješenja o penzijama su privremena jer im još nijesu uplaćeni doprinosi za period od 15. decembra 2011. do 15. maja 2012. godine, kada je Željezara bila u stečaju, zbog čega im je i penzija manja.

Poslanik Maskim Vučinić podržao je radnike, ističući da je Zakon prema njima diskriminatorski i da se taj nadležni treba da riješe.

On je pozvao radnike da upute zajednički dopis prema institucijama, a da je on spreman da sa njima se uključi u razgovore o rješavanju toga problema.

„Ukoliko se ne uvaže naši opravdani zahtjevi, budite sigurni da nećemo sjedjeti skrštenih ruku već da ćemo u svojim podmaklim godinama znati da se izborimo za svoje. Inače nas veliki broj je lošeg zdravlja i materijalnog stanja, dovedeni smo do pizicije da moramo pružiti otpor svim mogućim sredstvima. pa i najradikalnijim“, naveo je Perović.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor