Search
Close this search box.

Zdravstveni sistem u Novom Pazaru na ivici pucanja: Hitna nabavka limenih sanduka, džakova…

Zdravstveni sistem u Novom Pazaru u Srbiji na ivici je pucanja – respiratori ne rade, a više od stotinu pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, prenose mediji u Srbiji. Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru donio je naredbu o hitnoj nabavci za potrebe zdravstvenog sistema u ovom gradu, a u njoj je između ostalog navedeno da se nabavi 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke.

U ovom gradu, koji je proglasio vanrednu situaciju, Vojska postavlja šatore pred bolnicom, društvenim mrežama kruže informacije o novim žrtvama, koje niko zvanično ne potvrđuje, priča se o pretrpanosti bolničkih soba.

Ukupan broj inficiranih koronavirusom u Novom Pazaru premašio je 500.

Redakcija Sandzakpress.net poziva se na zaposlene medicinare iz Novog Pazara, koji su im se obratili sa sa ciljem da javnost u Sandžaku upoznaju sa stvarnim stanjem.

Kako se navodi, tek sada se krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju.

“Ovaj proces mogao bi da potraje više od sedmicu dana. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora”, navodi Sandzakpress.net.

Kada je riječ o broju pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno ih je više od stotinu smještenih u pet odjeljenja Opšte bolnice i to: 51 pacijent na grudnom odjeljenju, 11 pacijenata na palijativnom, 30 pacijenata na infektivnom, 22 pacijenata na ušnom, šest pacijenata na očnom odjeljenju.

“Medicinsko osoblje je ogorčeno na rukovodice koji cio problem pokušavaju da “zabiju pod tepih”, na način što prikrivaju realno stanje i u javnosti iznose netačne podatke”, navodi taj portal,  a prenosi Nova.rs.

Upozoravaju da epidemiloška kriza nije dostigla vrhunac, te da će u danima koji slijede situacija biti još teža i sa više žrtava.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara objavio je juče da je naredbu o nabavci limenih sanduka i vreća za posmrtne ostatke donio po redovnoj proceduri u slučaju bilo kakve epidemije.

“Gradski štab za vanredne situacije ovu nabavku je izvršio u cilju predostrožnosti i imajući u vidu povećan broj zaraženih, kako bi se zaštitilo stanovništvo, a u skladu sa zakonom koji obavezuje da potencijalni preminuli ni na koji način nisu izvor zaraze”, navodi se u saopštenju Štaba.

Odluka je usvojena prekjuče, ali je saopštenje sa pojašnjenjem objavljeno juče, kako se navodi, “budući da je veliki broj građana ovim povodom izrazio uznemirenost”.

Tako su se u nabavci među sedam stavki, našle i dvije koje su zabrinule javnost u Novom Pazaru. Nabavka 20 limenih sanduka, i džakova za posmrtne ostatke, i to 200 komada crnih i bijelih, samo je još više iskreirala nedovoljno objašnjenu situaciju u bolnici u Novom Pazaru i broju zaraženih i umrlih iz ovog dijela Srbije.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru se zadnji put javnosti obratio još prije tri dana. Tada je direktor Šefadil Spahić rekao da je epidemiološka situacija u ovom gradu nestabilna, ali pod kontrolom.

On je na konferenciji za novinare kazao da se porast broja inficiranih koronavirusom bilježi posljednjih 20 dana, a da su glavni krivci za to brojni kontakti i nepoštovanje preporučenih mjera.

“Dešavalo se da imamo jednog zaraženog koji je bio u kontaktu sa 84 osobe, od kojih su njih 24 bile pozitivne. Teško je samo ‘pohvatati’ sve kontakte, a gdje je liječenje zaraženih i zaštita zdravstvenog sistema, radnika”, rekao je Spahić.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara u subotu je donio odluku o zatvaranju svih zabavnih parkova za djecu, skraćenja radnog vremena do 19 časova svih trgovinskih radnji i marketa, frizerskih salona, pekara, mesarskih radnji i ostalih uslužno-zanatskih objekata.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor