Search
Close this search box.

Zanimljivosti o Crnoj Gori koje (možda) ne znate

Crna Gora je biser Balkana, mala zemlja sa bogatom tradicijom, istorijom, ali i sa mnogim prirodnim zanimljivostima koje vredi videti. Saznajte šta sve ima u Crnoj Gori i šta biste mogli da posetite ovog leta. Prednost Crne Gore je i ta što nam je blizu 🙂

– Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi (1.333 metara), a posle Kolorada i u svetu. Sa Nacionalnim parkom Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO listu Svetske prirodne i kulturne baštine. Još jedan crnogorski kanjon se izdvaja po svojoj lepoti, a rijec o kanjonu Komarnice (Nevidio) koji važi za najneprohodniji kanjon na svetu. Nevidio je dugacak oko 2 kilometra i odlikuje ga veliki broj tesnaca, kaskada, vecih i manjih bukova…

– Most na Maloj rijeci je najviši železnicki most u Evropi, dok je most na Ðurdevica Tari jedan od najviših na svetu.

– Na samo 13.812 km2 površine, Crna Gora ima gotovo sve oblike reljefa! Kada je vazduh cist rano ujutru, sa vrha Lovcena moguce je videti Italiju. Na prostoru Crne Gore žive 2 833 biljne vrste i podvrste, medu njima i 22 biljke kojih nema nigde drugo na svetu.

– Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru jedna je od najstarijih crkava u Evropi. Podignuta je 1166. godine. Od cuvene pariske crkve Notr Dam starija je 69 godina, a od Bazilike svetog Petra u Rimu 460 godina. Minaret Džamije Husein – paše Boljanica u Pljevljima visok je 42 metra i najviši je na Balkanu. U njoj se cuva jedan od najlepših primeraka Kurana na svetu. Crkva Sv. Ilije na Carinama ispod Komova, sagradena je na najvecoj nadmorskoj visini na kojoj je do sada podignut neki hram u Evropi. Crkva se nalazi na 1.800 metara nadmorske visine.

Skadarsko jezero je najvece jezero na Balkanu. Samo jezero je kriptodepresija, što znaci da se neki delovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Sva planinska jezera u Crnoj Gori su lednickog porekla i osudena su na postepeno nestajanje. (18 lednickih jezera - nalaze se na Durmitoru i u narodu se nazivaju "gorske oci". Svako ima svoju legendu, jedinstveni biodiverzitet, morfologiju, starost, geografski položaj. Najvece je Crno jezero).

Gurdic je jedna od najneobicnijih reka na svetu, jer je reka bez korita! Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vreme kišnih dana, reka, duga osamdesetak metara, prokljuca iz pecinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraca u more. Kad zasuši, Gurdic se gubi u lovcenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.

– Crmnicko selo Godinje pravo je mesto za avanturiste, ljubitelje neobicnih prica i predela. Godišnje možete obici a da “belog dana” ne ugledate, jer leži na mnogobrojnim tunelima i podzemnim prolazima koji su izgradeni kako bi se tamošnje stanovništvo zaštitilo od najezde Otomanske imperije.

– Stara borova šuma – Crna poda je rezervat prirode koji je karakteristican po stablima crnog bora, visine do 50m koji odolevaju vremenu punih 450 godina. Biogradska prašuma sa stablima starim preko 400 godina je jedna je od tri ocuvane prašume u Evropi. U Crnoj Gori se nalazi i najstarije stablo na svetu – barska maslina, stara više od 2000 godina.

Maslina iz Bara najstarije drvo na svijetu!

– Iz stare murve (duda) u selu Dinoša kraj Podgorice tece voda! Ova pojava je prisutna u periodu velikih kiša kada iz stabla starog preko 150 godina izvire voda.

– U Crnoj Gori se nalazi najduža plaža na Jadranu  – Velika plaža u Ulcinju. Njena dužina iznosi 13 kilometara i odlikuje se sitnim i lekovitim peskom. Becicka plaža kod Budve proglašena je 1935. godine u Parizu za najlepšu plažu u Evropi.

– Crnogorsko primorje je jedno od najsuncanijih u Evropi. A sa druge strane Crkvice na Orjenu su mesto sa najviše padavina na starom kontinentu.

 Crna Gora je 1992. proglašena za ekološku državu i jedina je takve vrste u svetu.

– Crna Gora je jedan od osnivaca Crvenog krsta i prva zemlja koja je uvela prevoz pošte automobilom (1903. godine). Prva medugradska autobuska linija u Evropi spajala je Podgoricu i Cetinje.

– Crna Gora je medu prvima u svetu kada je u pitanju korišcenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima po 2 mobilna telefona (tako je i sada).

 

Izvor: Mondo.rs / mondo.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor