Search
Close this search box.

Zaboraviti skupe projekte dok se ne smanji dug

Hitno treba pripremiti program fiskalne konsolidacije sa fokusom na rashodnu stranu, donijeti novu fiskalnu strategiju i revidirati fiskalna pravila, ubrzati formiranje fiskalnog savjeta, ne povećavati poreze, smanjiti rashode, povećati naplatu poreskog duga, pokrenuti inicijativu kod povjerilaca za restrukturiranje djelova javnog duga, kreirati garantni fond za podršku malim preduzećima… Neophodno je i da se ubrza pristupanje EU.

To je samo dio preporuka za vođenje ekonomske politike koje je CBCG još pred početak ove godine proslijedila Vladi, piše Pobjeda.

Iz vrhovne monetarne institucije Vladi preporučuju da pripremi specijalni program funkcionisanja ekonomije u uslovima pandemije i da se uzdržava od planiranja novih velikih kapitalnih budžetskih izdataka.

Kažu da novi program funkcionisanja ekonomije u uslovima neizvjesnosti zbog pandemije treba da ima što manje poslovnih ograničenja – do mjere kojom se neće ugroziti javno i individualno zdravlje.

“Akcenat ne treba da bude na zatvaranju djelatnosti već na promociji protokola bezbjednog poslovanja, uz provjeru i sankcionisanje nepoštovanja”, kazali su iz CBCG uz poruku da naučimo da živimo sa koronom.

Smatraju da se treba uzdržati od planiranja velikih budžetskih kapitalnih rashoda za finansiranje javnih investicija sve dok rizik po održivost javnog duga ne bude smanjen, a javne finansije značajno unaprijeđene.

“Za nastavak izgradnje preostalih dionica auto-puta razmotriti sve modele finansiranja bez tereta po javni dug. Treba pokrenuti regionalnu inicijativu prema EU da se infrastruktura u Jugoistočnoj Evropi gradi najvećim dijelom od njihovih donacija radi podsticanja regionalnog razvoja i konvergencije ka EU”, smatraju u CBCG.

Ističu da treba ojačati nadzor kapitalnih izdataka, naročito investicionih planova.

Novi plan sanacije deficita i javnog duga treba da se fokusira na smanjenju rashoda sa visokim učešćem u ukupnim troškovima – bruto zarade, neproduktivna potrošnja i naplatu poreskog duga.

Razmotriti vraćanje radne nedjelje

CBCG predlaže da se razmotri mogućnost vraćanja radne nedjelje.

“Time bi se mogla povećati zaposlenost, poreska osnovica, a indirektno uticati i na izvoz. Istovremeno je potrebno osnažiti kontrolu poštovanja zakonskih prava radnika”, smatraju u ovoj vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Ograničiti koncesije za mini HE

Uz poštovanje najviših ekoloških standarda, potrebno je, kažu u CBCG, nastaviti sa valorizacijom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i razvijati hibridne energetske sisteme.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor