Žabljačane od ljekara dijele stotine kilometara

Nekada se dešava da u smjeni radi jedan izabrani doktor, koji ode na teren u neko udaljeno selo, i tada nema ko da pruži medicinsku pomoć pacijentu koji zatekne samo medicinskog tehničara, kaže naš sagovornikDok iz Ministarstva zdravlja najavljuju otvaranje specijalističkih ambulanti, ali ne preciziraju kada, Žabljačani sa kojima smo razgovarali kažu da nekada moraju da se voze autima i autobusom stotinama kilometara do ljekara specijaliste. Najbliža bolnica im je u Pljevljima, udaljena više od sat vožnje, a dešava se da moraju da idu i u Bijelo Polje i Berane, a mnogo češće u Podgoricu.

– Problem je i primarna zdravstvena zaštita jer rade samo tri izabrana ljekara za odrasle. Izabranog ljekara za djecu nemamo, nego oni dolaze dva puta sedmično. Ako se dijete razboli između njihovih dolazaka, pregleda ga doktor za odrasle. Djeca na Žabljaku nemaju svog ljekara. Mi i nemamo Dom zdravlja, već zdravstvenu jedinicu koja pripada Domu zdravlja Pljevlja. Situacija je još teža tokom sezone. Nekada se dešava da u smjeni radi jedan izabrani doktor, koji ode na teren u neko udaljeno selo, i tada nema ko da pruži medicinsku pomoć nekome kome je ona potrebna. Zatekne samo medicinskog tehničara, kaže naš sagovornik.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je zbog ovih problema nedavno razgovarao sa predstavnicima Opštine i direktorkom Doma zdravlja u Pljevljima dr Brankom Stanković.

Na naša pitanja šta podrazumijeva reorganizacija koju je Ministarstvo najavilo nakon sastanka, iz ovog resora su najavili „otvaranje više specijalističkih ambulanti“.

– Kada je riječ o reorganizaciji, predviđeno je otvaranje više specijalističkih ambulanti za potrebe stanovnika Žabljaka. Internista već ordinira dva puta nedjeljno, takođe ordinira i ginekolog, a ukoliko proces rada to bude zahtijevao organizovaće se rad i drugih specijalističkih ambulanti. Pored toga, sprovode se konkretne mjere u cilju obezbjeđivanja medicinskog kadra i jačanja kapaciteta, naročito tokom turističke sezone, navodi se u odgovorima iz ministarstva.

Žabljačani ističu da i zbog laboratorijskih nalaza moraju da putuju u Pljevlja i Nikšić. Žene na Žabljaku nemaju izabranog ginekologa u svom gradu, već on dolazi jednom sedmično i tada su velike gužve i čekanje na pregled.

Složene procedure

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić nedavno je kazao medijima da se nada da će dobiti jednog pedijatra, koji će pet dana u sedmici konstantno tu biti prisutan. On je tada saopštio da će predstavnici lokalne uprave imati sastanak i sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje.

– Razgovaraćemo o svim usloženim procedurama koje se tiču pacijenata sa Žabljaka, a ogledaju se u zakazivanju pregleda u Bijelom Polju i Beranama, koje su za nas u ovom trenutku dosta složene i ne mogu na kvalitetan način da odgovore potrebama našeg lokalnog stanovništva, upozorio je Žugić.

Oni navode da je u zdravstvenoj stanici na Žabljaku, kao organizacionoj cjelini Doma zdravlja Pljevlja, zdravstvena zaštita organizovana u skladu sa pravilnikom za primarni nivo pružanja zdravstvenih usluga.

– Za oko 3.500 osiguranika, koliko ih ima ova opština, zdravstvenu zaštitu svakodnevno pružaju tri izabrana doktora, dok pedijatarijski tim na Žabljaku ordinira dva puta sedmično, svakog utorka i petka. Drugim danima djecu primaju ljekari u ambulanti ili u jedinici Hitne medicinske pomoći i po potrebi upućuju kod pedijatra u Domu zdravlja Pljevlja. Konkursi za angažovanje pedijatara konstantno se raspisuju na cijeloj teritoriji Crne Gore, te se u skladu sa raspoloživim kapacitetima odmah zapošljavaju. Takođe, u zdravstvenoj stanici na Žabljaku, za osiguranike sa ovog područja obavljaju se RTG snimanja, a organizovano je svakodnevno uzorkovanje osnovnih laboratorijskih analiza, dok se tri puta sedmično uzorci za hormone i tumorske markere uzimaju i šalju u OB Pljevlja. Dakle, pacijenti ne putuju do Pljevalja za laboratorijsku dijagnostiku, saopšteno je iz ministarstva.

Oni podsjećaju da su nakon prošlonedjeljnog sastanka saopštili da je „lokalna samouprava pružila mogućnost rešavanja stambenog pitanja za ljekare koji žele da rade i ostanu da žive na Žabljaku“.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor