Za jedan dan zaraženo 14.840 ljudi

Broj smrtnih slučajeva od posljedica novog koronavirusa u kineskoj provinciji Hubei naglo se povećao za 242, ali je naglo porastao i broj zaraženih – za 14.840.

To je rekordan broj zabilježenih smrtnih slučajeva i zaraženih u jednom danu, prenosi Rojters, dodajući da je ukupan broj ljudi koji su umrli od posljedica koronavirusa u Kini sada povećan na 1.310, a broj zaraženih na 48.206.

Zdravstveni zvaničnici u toj proviniciji, žarištu koronavirusa, objavili su da od danas u bilans uključuju i ljude kojima je bolest dijagnostikovana novim metodama.

Provincijska zdravstvena komisija je prošle nedjelje najavila da će početi da priznaje rezultate kompjuterizovane tomografije, radiološkog metoda snimanja pacijenta, kao potvrdu infekcije, što omogućava bolnicama da brže izoluju pacijente.

Provincija Hubei ranije je priznavala samo rezultate testa ribonukleinske kiseline, koji pokazuje prisustvo virusa, ali je potrebno izvjesno vrijeme da se dobiju rezultati.

Korišćenje skenera može brzo da pokaže infekcije pluća, pa će pacijenti moći da započnu lečenje na vrijeme i da se na taj način poveća i mogucnost da budu izliječeni.

Master plan SZO
Za to vrijeme, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da razrađuje master plan kojim bi se koordinisala klinička istraživanja koronavirusa.

Generalni direktor te organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus je juče novinarima po okončanju dvodnevnog skupa u Ženevi rekao da su u toku sastanci istraživačkih grupa sa vodećim istraživačima, kako bi se odmah započelo sa radom na rješavanju najtežih pitanja, prenio je Tass.

„Neki od tih problema podrazumijevaju jednostavnu dijagnostiku, najbolji pristup prevenciji infekcije, potencijalne terapije koje bi mogle da se koriste za liječenje pacijenata“, rekao je Tedros.

On je naveo i da je SZO poslala maske, rukavice i medicinske uniforme u 18 zemalja radi zaštite zdravstvenih radnika od koronavirusa.

„Nastavljamo da podržavamo države alatima i opremom koji su im potrebni radi dijagnostike, ali i zaštite zdravstvenih radnika. Dostavljali smo dijagnostičke setove laboratorijama širom svijeta i nastavićemo tako. Takođe, slali smo zalihe maski, rukavica, haljina, opremu za zaštitu zdravstvenih radnika na liniji fronta“, rekao je generalni direktor SZO.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor