Search
Close this search box.

Građani CG unose dvostruko više soli od preporučene doze

Građani Crne Gore unose dvostruko više soli nego što je to preporučljivo, kazala je specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Enisa Kujundžić. Ona je upozorila da svako ko unosi preko pet grama soli duže vrijeme može imati probleme sa kardiovaskularnim sistemom, odnosno povišenim krvnim pritiskom, kao i druge zdravstvene tegobe.

Minimalna količina natrijuma koja bi trebalo da se unese u organizam je 200 do 500 miligrama dnevno.

“Sve preko pet grama dnevno koliko se maksimalno treba unositi je opterećenje za naš organizam. Najviše se odražava na povećanje volumena tjelesne tečnosti, pa s tim u vezi imamo da ukoliko neko duže vrijeme unosi preko pet grama dnevno imaće probleme sa kardiovaskularnim sistemom, odnosno povišenim krvnim pritiskom”, objasnila je Kujundžić.

Povišen krvni pritisak vodi do infarkta, dodaje doktorka.

“Ako je pet grama neka preporuka, istraživanje je pokazalo da naše stanovništvo unosi duplo više nego što je preporuka”, istakla je specijalistkinja u IJZ.

Dosoljavanje je, kako kaže, samo trećina soli koju unesemo, ostalo je u gotovoj hrani, suhomesnatim, pekarskim prizvodima…

“Posebno moramo voditi računa o gotovim jelima. Tu je i upakovana hrana kojoj ima i drugih aditiva. Nekada se desi da unesemo dosta soli i šećera, a da to ne izgleda tako, jer su zamaskirani drugim aditivima”, kaže Kujundžić.

Ističe je da je jedenje previše slane hrane navika.

“A navike se stvaraju od djetinjstva. Roditelji to prenose na djecu”, kazala je ona.Unosom veće količine kalijuma koji se nalazi u svježem voću i povrću, lošši efekti natrijuma će manje doći do izražaja.

Izvor:rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor