Search
Close this search box.

Vujačić: Korona dodatno pogoršala životni standard OSI

Korona je dodatno pogoršala životni standard osoba sa invaliditetom (OSI), ocijenila je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UHMHCG) Marina Vujačić za RTCG.

izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UHMHCG) Marina Vujačić

Gostujući u Jutarnje programu Televizije Crne Gore povodom Svjetskog dana OSI Vujačić je kazala da život tih osoba u društvima koja su u razvoju, koja su neravnopravna, situacija sa kovidom samo je dovela do toga da isplivaju određeni problemi.

“Prvenstveno mislim na životni standard i siromaštvo OSI koje je bilo i prije kovida takvo samo je pojačano tako što su se u mnogim prodicama OSI smanjili prihodi. Ne samo da su ostali bez posla već i u smislu redovnosti prihoda ili mogućnosti da se zaradi za život mimo onoga što su redovni prihodi”, kazala je Vujačić.

Troškovi su se, kako je kazala, uvećavali kako su mjere sprečevenja virusa bile na snazi.

“Same mjere su često bile ograničavajuće za OSI jer nije bilo moguće koristiti neke javne usluge, nije bilo dovoljno alternativnih usluga itd”, kazala je Vujačić.

Ona je ukazala da Crna Gora nema jedinstven registar OSI što, kako je kazala, znači da su mnoge OSI koje nijesu bile u sistemu ostvarivanja nekih prava posebno iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja ili zapošljavanja bile potpuno zapostavljene.

Ona je najavila da će danas uputiti inicijativu koja će obuhvatiti i zahtjev da naredni popis adekvatnije da uključi podatke o OSI.

“U tom smislu ćemo danas uputiti inicijativu koja će uključiti i Upravu za statistiku koja treba u popis adekvatnije da uključi podatke naredne godine do toga da treba definisati strateške mjere na nivou onoga što su rezultati mnogih istraživanja koja su rađena i rade se o uticaju kovida na OSI a uključujući i dio finansijskog oporavka jer to na kraju krajeva sve zemlje svijeta traže”, kazala je Vujačić.

Ona je istakla da dok god je jaz između OSI i onih koji nemaju prepreka u samostalnom životu i prihodima odnosno standardu života, tako veliki, dok se on pojačava, cijelo društvo neće moći napredovati.

U UHMCG kako je kazala, tokom godine se javljao mnogo veći broj OSI nego ranije jer su, kako je kazala, mnogi ostali bez onih usluga koje su imali.

Vujačić dodaje da stigma prema OSI jeste visoka ali, kako je istakla, postoji pozitivna promjena svijesti ali, kako je dodala, to je ono na čemu se mora i dalje radi.

“Socijalna distanca možda jeste smanjena ali neke druge, kao partnerstvo i život sa OSI i predrasude i dalje su velike”, kazala je Vujačić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor