Vučić: Srbija je besramno napadnuta 1999., a da nije ušla na teritoriju druge zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se trenutno nalazi u Njujorku gdje učestvuje u radu 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, govorio je za Tanjug.

On je rekao da će njegov govor biti za nijansu oštriji od prethodnih, i da je hendikep to što govori posle predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

„Nećemo se odreći svojih stavova, ni svoje zemlje. Molim ljude da pogledaju večeras. Vodili smo računa o svakoj riječi. Možda će oni koji dublje ulaze u suštinu politike razumjeti sa čime smo se borili“, rekao je on.

On je dodao da je ranije već najavio moguću mobilizaciju u Rusiji, i dodao da su vozovi iz svih stanica krenuli.

„Niko više svoju mašineriju neće da zaustavlja. Kada se slonovi tuku na nama malima je da se sakrijemo, ali plašim se da nam neće dozvoliti da budemo nevidljivi. Zato mislim da više neće trpjeti slobodarske stavove Srbije. Baš ih briga. Kao što ih je bilo briga kada su nas bombardovali 1999, i kao što je neke druge briga kada iznose stavove koji štete Srbiji. Za nas je važno da čuvamo mir. To nije lako, vidjeli ste posljednje izjave Kurtija. Mislim da su svi siti međusobnih optužbi, biće nam potrebna filigranska igra samo da preživimo“, rekao je on.

Vučić je saopštio da će i ekonomska situacija biti sve gora, i da će se uskoro dogoditi ogromne promjene.

„Neke zemlje će brže izaći iz krize, neke manje. Neke će defakto propadati i gubiti svoj ekonomski suverenitet. Na nama je da budemo vješti i snalažljivi“, istakao je on.

Vučić kaže da niko više nema strpljenja ni za koga, i da niko neće da sasluša nikoga.

„Nama je bolna rana 1999, 2008. Baš ih briga. Bajden je danas rekao da su Rusi besramno izvršili invaziju na teritoriju druge države. Znate koliko poštujem Bajdena, ali šta se dogodilo 1999. godine? To je bilo više nego besramno. Srbija je napadnuta, a nije ušla na teritoriju druge zemlje. Kako da objasnite da pravila moraju da važe jednako za sve. Erdogan i Bajden su govorili po pola sata, pa možda i ja produžim govor. Ako oni imaju pravo imamo i mi“, dodao je predsjednik Srbije.

On kaže da se svi danas pozivaju na međunarodno pravo, a kada im ne odgovara pozivaju se na silu.

„Postoje tri tipa moći. Tvrda, meka i pametna moć. Mi ne možemo ništa od toga da upotrijebimo, nemamo novca za meku moć, a snage za ostalo. Možemo samo da vidimo kako da izbjegnemo snagu određenih NVO“, zaključio je Vučić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor