Vučić: Procijenićemo ima li dovoljno pšenice i za region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu i da će imati mogućnosti da procijeni da li ima dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i „za Skoplje, Podgoricu ili Bijeljinu“.

Prava je pomama za žitaricama (Foto: Beta/AP) Prava je pomama za žitaricama (Foto: Beta/AP)

Vučić je juče izjavio je da će od četvrtka biti zabranjen izvoz pšenice, brašna, kukuruza, ulja. On je poručio da će Srbija imati dovoljno za sebe i region.

On je rekao da je osnovni razlog zbog čega će biti zabranjen izvoz pšenice i brašna iz Srbije to što je u ponedjeljak bilo zahtjeva da se izveze 200.000 tona pšenice na adinistrativnom prelazu Merdare i drugim.

„To nikad u istoriji nije zabilježeno, nemamo toliko kamiona da prevezemo tu količinu. Prava je pomama za žitaricama“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara na otvaranju fabrike stočne hrane u Adaševcima o posljedicama na velike izvoznike najavljene zabrane izvoza pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

On je rekao da će se „voditi računa i o velikim izvoznicima da ne izgube značajan novac“.

Predsjednik Srbije danas je istakao da je izvoz jestivog ulja iz Srbije za tri dana porastao za 109 odsto.

Vučić je rekao da „ima svega, soli, šećera, ulja brašna, pšenice, kukuruza i da ima više nego dovoljno za Srbiju“.

Dodao je da je u rezervama 800.000 tona pšenice i 1,5 miliona kukuruza i da se sada rezerve provjeravaju, kao i da nije kao ranije da jedno piše na papiru, a da je drugo stanje u skladištima.

On je poručio da ima dovoljno hrane i nafte i da građani Srbije ne treba da žure sa kupovinom, a da je problem samo cijena te robe.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor