Otašević: U Centrima za socijalni rad ubjeđivali korisnice naknada da nemaju pravo na isto

Za naknade po osnovu materinstva do danas se prijavilo oko 15.000 žena, ali su u međuvremenu Ustavnom sudu podnijete i tri inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece. Poslednji dan za prijavu za naknade je danas.

Foto: novosti.rs
Foto: novosti.rs

Kako je kazala jedna od njihovih predstavnica, Ivanka Otašević, sa Cetinja, majke su u strahu, ističući da su žene danima obmanjivane i da su im čak u centrima za socijalni rad davali netačne informacije.

Otašević je rekla da je ogorčena i razočarana. Centri su, kako je kazala, davali oprečne informacije i ubjeđivali pojedine žene da nemaju pravo na nadoknadu. Govoreno im je da će ostati bez nekih drugih prava, dodala je ona. Najveća pravda bi bila, prema riječima Otašević, da se naknade daju majkama koje su napustile posao ili vraćanje na radno mjesto. Ta grupa žena, prema njenom mišljenju je u najgoroj poziciji i niko ih ne razumije. -Nijesu tražile ovo, nego im je pravo dato, a onda na najpodliji način uzeto – izjavila je Otaševićeva.

Kako je upozorio Advokat Budislav Minić, prošli put su im pravo izglasali i dali pred redovne izbore, a sada su pred izbore, sudeći prema svim prilikama, na vanrednim izborima. Kako je istakao, u pitanju je borba za biračko tijelo.

Otašević je dodala da ne razumije ljude koji se uporno bore protiv naknada majkama, te da joj nije jasno kako je društvo došlo u situaciju da „jedni druge ne možemo očima gledati“, te da se ne može podnijeti da neko ima primanje.

Otašević: -“Zar neko misli da smo mi ovo tražile. Mi smo pravo dobile po zakonu, a onda nam je ukinuto i pet godina smo se borile za povraćaj. Strah me je da ćemo zbog tih inicijativa opet ostati bez ičega, jednom su nas prevarili, mogu sve ponoviti.“

Najviše prijava za naknade bilo je u Podgorici, uključujući Golubovce i Tuzi, zatim u Bijelom Polju i Nikšiću, uključujući Plužine i Šavnik.

Advokat Budislav Minić, koji majke zastupa pred Sudom u Strazburu, ocjenjuje da je kod nas nezahvalno komentarisati bilo šta, jer se stvari mijenjaju iz sata u sat, ali se plaši da će majke opet biti žrtve.

Budislav Minić, Foto: Luka Zeković
Budislav Minić, Foto: Luka Zeković

Minić: -“ Jedan zaposleni četiri glasa, već jedna naknada glasovi iz porodica koje imaju najmanje pet članova. Što se tiče inicijativa Ustavnom sudu, ko iole poznaje tu instituciju zna da je to ekspozitura političkih centara moći koje su birali te sudije. U tom sudu imamo jednog i po sudiju za kojeg možemo reći da radi profesionalno, sve ostalo je u skladu sa ostatkom sistema ove kvazidržave, institucija i političkih elita“ – istakao je.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, centrima za socijalni rad je do kraja prošle sedmice dostavljeno ukupno 14.575 zahtjeva bivših korisnica za naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, a do kraja ove nedjelje će biti objavljeni podaci o konačnom broju prijava.

Prema riječima ministarstva, najviše prijava dosad su dobili Centar za socijalni rad Podgorica, opština u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi, kao i centri za socijalni rad Bijelo Polje i za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, CZSR Berane, Andrijevica i Petnjica, CZSR Rožaje i CZSR Bar i Ulcinj.

Ostvarivanje prava na naknadu počinje od 1. aprila, u skladu sa Zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece. Naknada za april isplaćuje se sredinom maja, kao i ostala prava iz socijalne i dječje zaštite za taj mjesec. Zakon o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece uređuje uslove i otklanja posledice nastale ukidanjem zakonskog prava na doživotnu naknadu po tom osnovu – objašnjeno je iz ministarstva.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor