Vučić na prikazu novog naoružanja: Mi smo ovo proizveli, nismo kupili – Srbija će da sama snaži svoju vojsku

Predsjednik Srbije prisustvovao je danas prikazu naoružanja Vojske Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe jedinica Vojske Srbije.

Obraćanje predsjednika
Nakon prikaza novog naoružanja vojske Srbije, predsjednik Srbije se obratio prisutnim novinarima.

“Srbija će da sama snaži svoju vojsku. Srbija će da brine o svom narodu i da bude dovoljno jaka da bude sama. Da gradi politička savezništva. Da se ne stidi svojih dobrih odnosa sa Rusijom, da se ne stidi svojih dobrih odnosa sa Amerikom, NR Kinom…“- rekao je Vučić. “Dame i gospodo, ponosan sam na ovo što smo danas videli. Sve ovo ulazi u sastav Vojske Srbije. Nije nešto što smo kupili“ – rekao je Vučić.

“Ono što je važno, postoji ogroman nedostatak oružja, oruđa i municije u svijetu“- rekao je predsjednik i dodao:“Sve ono što proizvedeno, možemo da prodamo u roku od tri dana“. “Ovo značajno povećava vatrenu moć naše zemlje“ – istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da šest Nora, 12 Lazara 3, novi Miloš, Pasar i Ognjevi, sve to od danas ulazi u sastav VS.

“Ponosan sam na Vrapca i Pegaza i na to što ih naoružavamo bombama. U svijetu postoji ogroman nedostatak oružja i municije i sve što proizvedemo, mogli bismo da prodamo za 3 dana. Svaka granta, bomba, raketa danas ima 10 kupaca po jednom komadu. Moramo da se okrenemo da kupimo sve ono što ne možemo da proizvedemo i moramo da modernizujemo svoju armiju“ – rekao je Vučić.

Dodaje da je važna odluka o povećanju plata pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane. “Drastičnim promjenama i povećanjem vjerujem da ćemo da uspijemo da motivišemo ljude sa područja Beograda i Vojvodine koji su bili manje zainteresovani. Mnogo toga smo kupili, nastavljamo u ulaganje u svoju proizvodnju i pomažemo fabrikama da održe likvidnost i solventnost“ – rekao je Vučić.

“Ponosan sam na našu vojsku, na to što smo postigli, na našu namjensku industriju i na ljude“ – istakao je predskednik.

Na pitanje novinara kako tumači reakciju EU o podizanju tenzija i Kurtiju, predsjednik je odgovorio: “Nemam nikakav komentara o reakcijama Evropske unije, jedino želimo da obezbjedimo poštovovanje sporazuma koju su na snazi. Idemo u Brisel da pokušamo da očuvamo mir i stabilnost, to je naš jedini cilj. Nikome ne prijetimo, samo želimo da obezbjedimo poštovanje međunarodnih pravila, poštovanje normi, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su važeći i na snazi koji moraju da se poštuju. Ja se nadam da oni neće morati da isključuju struju jer to bi bilo loše za sve nas. Vi sad možete da kupite struju, ali pitanje je koliko ko hoće da plati. Možda je donio odluku da se ne zadužuje ili nema dovoljno novca, neću da ulazim u to. Mi imamo novca, pored bezbroj stvari koje nas spriječavaju, ali ipak imamo dovoljno struje“.

Vučić stigao na Vojnu Akademiju
Po dolasku na Vojnu akademiju, predsjednik Vučić je izvršio smotru postrojenog zastavnog voda.

Na akademiji je, između ostalog, izložena univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica, namjenjena za objezbeđivanje preduslova za određivanje elemenata za gađanje, čime se obezbjeđuje kvalitetnije upravljanje vatrom.

Predstavljen je i Pasars četvorocevac, namjenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvodenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS- 16.

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava ukupne mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi „Zastavin“ pištolj, te optički i refleksni nišani.

Izloženo je i borbeno oklopno vozilo „Lazar 3“, kao i samohodna haubica „Nora“.

Predsjednik je porazgovarao i sa vojnicima i pitao ih da li su zadovoljni povećanjem plata, na šta su oni odgovorili potvrdno. “Možete li ovim da upravljate, momci? Dobro je. Jeste li zadovoljni povećanjem plata?“ – pitao je Vučić.

“Mi smo ovo proizveli, nismo kupili“ – rekao je predsjednik.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor