Vozači Hitne pomoći diskriminisani programom Evropa sad, najavljuju štrajk

Vozačima u timu za transport u Hitnoj pomoći umanjeni su koeficijenti zarade zbog greške u novom Granskom kolektivnom ugovoru, iako su iz Ministarstva zdravlja kazali da će propust biti ispravljen, vozači ipak smatraju da su diskriminisani programom Evropa sad.

Kako su nam objasnili iz Sindikata, zbog tehničkog propusta za ovu kategoriju umjesto 6,15 upisan je koeficijent 6,05. Traže uvećanje zarada od 12,5 odsto, kao u slučaju medicinskih radnika. U suprotnom, najavljuju štrajk.

S druge strane, iz Ministarstva zdravlja navode da je greška uočena i da su odmah preduzete sve aktivnosti da se ovaj propust ispravi. Kažu da, u konačnom, to nije uticalo na visinu isplaćenih zarada zaposlenima.

“S obzirom da program Evropa sad predviđa povećanje zarada svim zaposlenima u javnom sektoru, i ova kategorija zaposlenih imaće dodatno uvećanu zaradu, po važećem koeficijentu 6,15. Cilj Vlade i Ministarstva zdravlja, kao što smo i više puta napominjali, a programom Evropa sad i realizovali, je poboljšan standard svih građana Crne Gore”, stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U Sindikatu su nam kazali da su iz Ministarstva dobili potvrdu da će vozačima u timu za hitnu pomoć, za mjesece u kojima im nije izvršen obračun, zarada biti plaćena retroaktivno. Međutim, predsjednica ove sindikalne organizacije Maja Radišević ističe su vozači ipak diskriminisani programom Evropa sad jer je stav Ministarstva zdravlja da oni nisu medicinski kadar.

“Sindikat će preduzeti dalje aktivnosti u ovom slučaju – štrajkove upozorenja ili nešto drugo . Tražili smo na sastancima sindikata da uvećanje od 12,5 odstovaži za sav medicinski kadar. Vozači Hitne pomoći sastavni su dio tima i uvijek su bili tretirani kao medicinski kadar, pa su njihove najave mogućeg prekida rada opravdane”, zaključuje Radošević.

izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor