Vještački ulaz u Đalovića pećinu više od godinu otvoren i bez nadzora

Jedan od skupljih državnih projekata, valorizacija Đalovića pećine, umjesto da se priprema za prve turiste, ovih dana bila je na meti vandala. Kako je došlo do toga da građani nesmetano ulaze u zaštićeno prirodno dobro i da je gradilište bez ikakvog nadzora, nijesmo saznali, jer iz Uprave za kapitalne projekte, koja je investitor, danima ne odgovaraju na pitanja.

„Napravljen je veliki zločin prema građanima Bijelog Polja, speološkom objektu, prema Crnoj Gori“, kazao je iz speleološkog kluba „Pauk“ Petar Cerović.

„Našli smo uklesana razna imena, nismo mogli da vjerujemo da postoji jedna takva svijest da može na jednoj fresci koju je priroda stvarala milionima godina stvori takav vandalizam“, istakao je iz speleološkog kluba „Pauk“ Mile Vuković.

Veliki problem je to što vještački ulaz više od godinu stoji otvoren i remeti život pećine, a ko je za to odgovoran nijesmo uspjeli da saznamo, iz Uprave za kapitalne projekte koja je investitor, ne odgovaraju na pitanja. Speolozi apeluju na državu da se pozabave tim problemom.

„Ugrozili smo projekat koji vrijedi 20 miliona sa time što nismo uložili nekoliko hiljada eura“, kazao je speleolog Željko Madžgalj.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor