Visoka inflacija zahtijeva dodatna povećanja kamata

Inflatorni rizici i dalje su visoki. Cijena energije može lako ponovo porasti, a otvaranje Kine takođe može privremeno podstaći cijeneDalja povećanja kamatnih stopa su apsolutno neophodna u borbi protiv visoke inflacije u eurozoni, ocijenio je izvršni direktor Deutsche Banka, Christian Sewing.

„Inflatorni rizici i dalje su visoki. Cijena energije može lako ponovo porasti, a otvaranje Kine takođe može privremeno podstaći cijene“, rekao je Sewing za novine Welt am Sonntag.

Evropska centralna banka je početkom februara peti put zaredom povećala kamatne stope u valutnoj zoni 20 članica, a za sastanak 16. marta najavila je dalje povećanje od još 0,5 postotnih bodova, prenosi SEEbiz.

Osnovna kamatna stopa u eurozoni sada iznosi tri odsto. Depozitna stopa koju komercijalne banke dobijaju kada polažu novac kod ECB-a iznosi 2,5 odsto.

Više kamate poskupljuju kredite. To može usporiti potražnju i pomoći ECB-u da spusti inflaciju na cilj od oko dva odsto.

U januaru se inflacija ponovno smirila, ali su potrošačke cijene i dalje bile 8,5 odsto iznad nivoa iz istog mjeseca prošle godine.

Međutim, više kamate na kredite mogu dovesti do odgađanja investicija i slabijeg ekonomskog rasta.

Rastuće stope teret su i za visoko zadužene zemlje eurozone poput Italije.

„Posljedice održive visoke inflacije puno su ozbiljnije od viših troškova finansiranja za neke zemlje“, rekao je Sewing, koji je i predsjednik Udruženja njemačkih banaka.

On je upozorio da ukoliko inflacija ostane visoka, privatna potrošnja će se „prije ili kasnije srušiti.

„Tu trenutno vidim najveću opasnost za njemačku ekonomiju. Ali optimističan sam da možemo izbjeći ovaj scenario“, kazao je Sewing.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor