Virus zarazniji, ali sa lakšim simptomima i blažom kliničkom slikom; Maske obavezne u prodavnicama, apotekama, benzinskim stanicama…

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će narednih 14 dana, od 29.jula do 12. avgusta, biti na snazi nove mjere-obavezno nošenje maski u svim ustanovama javne uprave i objektima od vitalnog značaja- prodavnicama, apotekama, benzinskim stanicama…

“Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama”, kazao je Galić.

Ukoliko navedene mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtijeva za hospitalizaciju, Galić upozorava da će uslijediti mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

“Da do toga ne bi došlo, uz uvjerenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mjera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje 3 mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65. godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima. Od ukupnog broja preminulih, 72 odsto su bile nevakcinisane osobe”, kazao je Galić.

Od ukupnog broja preminulih u pandemiji 72 odsto je, kaže,bilo nevakcinisano.

“Od 12.jula umro je 13 judi, od čega je petoro bilo vakcinisano ali neprailnog imunizavnog statusa, a osmoro nije bilo vakcinisano”, istakao je Galić.

Kako je dodao, intezitet aktivnosti virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je na visokom nivou, široka je prostorna rasprostranjenost sa akcentom na opštine južnog i centralnog regiona zemlje i trendom porasta epidemije sa dupliranjem broja novoregistrovanih slučajeva na dvonedeljnom nivou.

“Međutim, iako opterećene zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2 koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije”, kazao je Galić.

U Crnoj Gori se, navodi on, sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika.

Virus zarazniji ali sa lakšim simptomima i blažom kliničkom slikom

Elvis Omeragić, državni sekretar u ministarstvu zdravlja, kazao je da aktuelna mutacija virusa SARS COV19  značajno je kontagioznija tj.ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodnu odnosne prethodne varijente ali je i manje patogena odnosno toksigena.

“Ono što je važno da kažem, ali ne s namjerom dizanja panike jer tome mjesta nema, nego da razjasnimo situaciju i budemo spremni na period koji slijedi. Očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu, ali kao što sam i na početku rekao, virus je zarazniji, a simptomi lakši i kliničke slike blaže”, objasnio je Omeragić.

Ovakva situacija je,dodaje, zabilježena i u regionu, kao i mnogim evropskim zemljma, posebno u onim koje su turistička destinacija.

“Ministarstvo zdravlja aktivno prati trenutnu situaciju, koordinira radom nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo svim zahtjevima koje nameće ovaj novi talas pandemije”, kazao je Omeragić.

Bitno je, kaže, napomenuti da su sve zdravstvene institucije maksimalno spremne da odrade poslove i zadatke koji se od njih očekuju.

“Ojačani smo kadrovski, infrastrukturno i što je možda i najvažnije iskustveno”, uvjerava Omeragić.

Sadašnji soj virusa je, ističe, sa značajno blažom kliničkom slikom i simptomatologijom.

“Većina novozaraženih je asimptomska,a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite. Moglo bi se reći da ovakvo stanje govori samo jedno da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane Preoporuke o protivepedemijskim mjerama i dalje moraju biti naša osnovna alatka u borbi protiv virusa. Ako svako od nas da svoj doprinos, na nivou zajednice imaćemo mnogo povoljniju situaciju”, poručuje Omeragić.

Trenutno je aktivno 6.398 slučajeva koronavirusa.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor