Verifikovani mandati 58 odbornika Skupštine Glavnog grada

U toku je konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada, na kojoj će biti izabran predsjednik lokalnog parlamenta i verifikovani mandati odbornicima. Na sjednici su verifikovani mandati 58 odbornika Skupštine Glavnog grada.

Prvom sjednicom predsjedava odbornik Žuti Serhatlić, jer najstariji odbornik Branislav Milačić nije prisutan.

Odbornik Luka Rakčević u ime parlamentarne većine tražio je da se prekine konstitutivna sjednice i da se nastavi sjutra u 9 sati.  On je najavio da će sjutra najaviti novu sjednicu na kojoj će biti predložena gradonačelnica.

Odlazeći gradonačelnik Ivan Vuković saopštio je da će do kraja dana podnijeti ostavku, kako je i obećao.

„Moja sugestija je da parlamentarna većina već sjutra počne sa izborom novog gradonačelnika. Želim uspjeh narednom gradonačelniku i stojim na raspolaganju za svaku pomoć“, kazao je Vuković.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zahvalio se dosadašnjoj gradskoj upravi.

Serhatlić je konstatvao da je proglašenjem rezultata lokalnih izbora započeo mandat 58 odbornika gradskog parlamenta. Time su verifikovani njihovi mandati.

Prema rezultatima lokalnih izbora koji su održani 23. oktobra, u novom sazivu parlamenta Demokratska partija socijalista ima 24 odbornika, PES 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, koalicija oko Demokrata šest, a URA četiri odbornička mandata.

Za predsjednicu Skupštine trebalo bi da bude izabrana Jelena Borovinić Bojović, koju je za tu funkciju predložio Demokratski front (DF).

Očekuje se da gradonačelnica bude funkcionerka Pokreta Evropa sad (PES) Olivera Injac.

Jedan od lidera Pokerta Evropa sad Jakov Milatović, koji je bio nosilac liste za izbore u glavnom gradu, a u međuvremenu je izabran za predsjednika države, kao i Olivera Injac, predložili su da Evropa sad prihvati sve zahtjeve DF-a.

To znači da će DF upravljati većim dijelom sistema Glavnog grada uključujuci polovinu sekretarijata. Ta koalicija preuzeće i vodeća gradska preduzeća.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor