Search
Close this search box.

Usvojene izmjene Zakona o akcizama: Podržan i zaključak o hitnom sazivanju Skupštine, Joković bio uzdržan

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet podržali su danas izmjene Zakona o akcizama. Ipak, kako se održavanje sjednice Skupštine i dalje ne nazire, današnje usvajanje akta na Odboru i nema naročit značaj. Na inicijativu opozicije, usvojen je i zaključak o hitnom sazivanju sjednice Skupštine.

Foto: portalanalitika.me
Foto: portalanalitika.me

Izmjene i dopune Zakona o akcizama podržalo je svih 11 članova odbora.

Nakon toga, na zahtjev opozicije, uslijedilo je glasanje o zaključku kojim su predsjedavajućeg Skupštine Strahinju Bulajića pozvali do kraja mjeseca sazove sjednicu Skupštine. Zaključak je podržalo sedam poslanika – njih šest iz opozicije i Miloš Konatar iz URE. Vladimir Joković (SNP) bio je uzdržan.

Uoči izjašnjavanja o zaključku, Demokrate i DF napustili su sjednicu.

Opozicija insistira na zaključku o zakazivanju Skupštine

Poslanici opozicije predložili su potom da bude usvojen zaključak kojim će od predsjedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića tražiti da zakaže sjednicu.

Draginja Vuksanović – Stanković (SDP) pitala je koja je svrha usvajanja akta na Odboru kad se ne nazire sjednica Skupštine. Petar Ivanović (DPS) upitao je koji je uopšte bio smisao sjednice Odbora ukoliko se akt neće naći na plenumu.

Predsjednik Odbora Vladimir Joković kazao je kako je sad sve “na savjesti predsjedavajućeg Skupštine”.

Boris Mugoša (SD) predložio je da uz izmjene Zakona o akcizama bude upućen zaključak kojim će Bulajić biti pozvan da do kraja mjeseca sazove sjednicu.

Demokrate i DFnapustili sjednicu

Nakon glasanja o izmjenama Zakona o akcizama, članovi odbora iz redova Demokrata i Dejan Đurović iz Demokratskog fronta su napustili sjednicu.

Foto: portalanalitika.me
Foto: portalanalitika.me

Razlog tome bilo je njihovo protivljenje inicijativi opozicionih poslanika da se članovi Odbora izjasne o zaključku koji se tiče Bulajića i zakazivanja plenarne sjednice.

Potom je uslijedila petominutna pauza, nakon koje je sjednicu napustio i Branko Radulović (DF).

Ima li svrhe da raspravljamo?

Inače, na početku sjednice, Raško Konjević (SDP) upitao je da li ima svrhe da se na odboru raspravlja o pomenutim izmjenama.

“A ne znamo da li ćemo o njima moći da raspravljamo na sjednici Skupštine. Jer ne znamo da li postoji spremnost da se zakaže da sjednica. Ovo o čemu mi raspravljamo je samo jedna stepenica. Bojim se da nam se ne desi isto što se desilo aktuelnoj Vladi – da jedna komisija donese odluku o sankcijama, a da se na sjednici međusobno pobiju”, poručio je on.

Reagovao je na to predsjednik Odbora Vladimir Joković (SNP).

“Molio bih Vas da se držimo dnevnog reda. Da se ostavimo toga šta je bilo na Vladi i da se držimo teme”, istakao je Joković.

Konjević mu je kazao kako je čekao godinu i dva mjeseca da stavi prijedlog Zakona o akcizama na dnevni red, te da može da ga sasluša minut.

Branko Radulović (DF) istakao je da “njegovi zakoni o akcizama čekaju 12 godina”.

Popović: Dva puta smo imali ovaj zakon; Mugoša: Nije tačno

Zdenka Popović (Demokrate) poručila je da su prošle godine dva puta na Odboru imali Zakon o akcizama i da oni nijesu dobili podršku.

“Ja sam molila kolege da amandmanski djeluju kako bi se ovaj zakon usvojio na plenumu, da bi građani bili rasterećeni ovako drastičnog skoka cijena goriva. I kolege iz dijela vladajuće većine to nijesu prihvatile, a kolege iz opozicije ili su bile uzdržane ili su glasale protiv”, rekla je ona.

Odgovorio joj je Boris Mugoša (SD), koji je rekao da je neistina da se dva puta raspravljalo o Zakonu o akcizama, jer je jedan iz procedure povukla Vlada.

“Zakon sa kraja prošle godine nema veze sa ovim što je predložila Vlada”, istakao je on, poručujući kako je u pitanju manipulacija.

SDP, URA, DPS i SD tražili zakazivanje sjednice

Konjević je tražio da članovi Odbora jednoglasno usvoje zaključak da predsjedavajući hitno zakaže sjednicu Skupštine.

Tu inicijativu podržao je Miloš Konatar (URA), navodeći kako je bespredmetno glasati za zakon na Odboru, a ne pozvati Bulajića da zakaže sjednicu.

“Potpuno bi logično bilo da mi ovdje iskažemo ili ne iskažemo spremnost da Skupština bude održana”, dodao je on, poručujući kako od Bulajića treba zahtijevati da hitno sazove sjednicu.

Odgovorio im je zatim Đurović, dodajući kako “Odbor ne odlučuje o tome kad će Bulajić zakazati sjednicu, niti je nadležnost Odbora da utiče na njega”.

Dragica Sekulić (DPS) rekla je kako je važno utvrditi redosljed aktivnosti kako bi se na benzinskim pumpama osjetilo djelovanje Zakona o akcizama, te da je neophodno da se zakaže plenum.

“Zakon mora biti usvojen na plenumu, a to je tek pretpostavka da Vlada donese odluku o smanjenju akciza. Potom mora biti objavljena uredba, dakle – ako mi ne pošaljemo poruku da je važno da se zakaže plenum, mi se onda nalazimo u hipotetičkoj poziciji da govorimo o smanjenju akciza, a da se to ne desi”, istakla je.

I Mugoša je ukazao na nužnost što skorijeg zakazivanja sjednice Skupštine.

Spajić: Nadam se da neće biti opstrukcija

Nakon uvodne diskusije, obratio se odlazeći ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je kazao kako vjeruje da neće biti političkih opstrukcija.

“Mislim da je bitno da ovaj Odbor da mišljenje koje će biti sistemsko rješenje za sljedećih 10-15 godina, da Vlada uvijek ima ovakvu opciju na raspolaganju”, istakao je on.

Konjević je kazao kako su spremni da podrže bilo čiji prijedlog o smanjenju akciza.

Prema Radulovićevom mišljenju, sistem je u rasulu i on je zabrinut.

“Kada bi čekali gospodina Spajića, načekali bismo se. To je samo pokazatelj u kakvom se rasulu nalazi Vlada i kakvo je nefunkcionisanje Skupštine”, konstatovao je poslanik DF-a.

Radulović: Prvog su mene pitali da budem u Vladi

Ponovio je kako je “Evropa sad” čisti populizam, što se – kako je dodao – sada i ispostavlja. Akcize na gorivo su, smatra on, samo jedna od mjera koje treba sprovesti.

“Ne vjerujem u vlast, ni ovu ovdje, ni u onu u drugoj zgradi”, poručio je Radulović.

Istakao je da su njega prvog pitali da bude dio Vlade.

“Nijesam htio biti ni u Krivokapićevoj, ni u Abazovićevoj Vladi. Prvog su mene pitali, ali nijesam htio”, dodao je.

Sekulić: Šta čekamo?

Predrag Sekulić (DPS) poručio je da je potrebno poslati poruku rukovodstvu Skupštine da sazove hitnu sjednicu.

“Ta sjednica ne mora da čeka novu Vladu, nije uslovljena ni sa čim, predsjedavajući ima mogućnost da ovu tačku stavi na dnevni red i da se mi izjasnimo o tome”, naglasio je on.

Nema potrebe za čekanjem, dodao je on, ističući kako se o akcizama može govoriti na plenumu već za nekoliko dana.

Vlada ima pravo da donese uredbu o ograničenju cijena nafte i bez sastajanja Skupštine, smatra Zdenka Popović.

“Tačno je da Vlada ne može bez Skupštine da utiče na smanjenje akciza. Ali Vlada može da utiče na fiksni iznos izražen u eurima po litru”, rekla je ona.

Sa tim se saglasio odlazeći ministar Spajić, navodeći kako Ministarstvo kapitalnih investicija može da pronađe neko rješenje.

“Ipak, ovaj zakon mora da ide u skupštinsku proceduru, jer je to sistemski zakon i reguliše dugoročno situaciju”, poručio je Spajić.

Dajte jednokratnu pomoć građanima, sa uštedom počnite od sebe

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja treba jednokratno da pomogne građanima, naročito kada su u pitanju penzioneri i socijalno ugroženi, poručila je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu, koja prisustvuje današnjoj sjednici.

“Napravite uštede i isplatite jednokratne pomoći najugroženijima. Počnite od sebe – iz Vlade, iz Skupštine, smanjite troškove službenih kola, potrošnje goriva, ukinite razne naknade za nešto što su redovni poslovi u javnoj upravi, za dopunski rad, ugovore o djelu”, poručila je ona.

Spajić je kazao kako će 77 hiljada penzionera dobiti jednokratnu pomoć od 50 eura.

“To je već u proceduri”, istakao je odlazeći ministar, navodeći da će razmisliti i o dodatnoj pomoći.

Ne zaključavajte Skupštinu

Boris Mugoša pitao je šta se čekalo godinu i duže, dok su cijene goriva rasle 15 ili 16 puta.

“Je li cilj bio da se napuni budžet? A kako se punio? Preko leđa građana”, smatra on, dodajući kako države regije treći ili četvrti put ograničavaju cijene goriva, a Crna Gora to nije uradila nijednom.

Godinu i po se, dodao je, žmurjelo na cijene koje su divljale.

“Zato vas molim da održimo sjednicu parlamenta. Nemojmo da nalazimo načine da zaobilazimo ustavnu nadležnost Skupštine da donosi zakone. Pa ako ćemo da se smanje akcize, organizujmo sjednicu. Pa šta ako postoji neka druga većina, hoćemo li da zaključamo Skupštinu? Primamo li plate da donosimo zakone ili da zaključavamo vrata Skupštine”, upitao je on.

Ne bude li sjednice, ovo neće imati smisla

Miloš Konatar istakao je kako će podržati predloženi zakon.

“Kamo sreće da smo ovo usvojili prvog marta, građani danas ne bi plaćali gorivo po ovakvim cijenama”, rekao je.

Ipak, kako je on dodao, sve neće imati mnogo smisla ako ne bude zakazana sjednica Skupštine u najhitnijem roku.

“Dati podršku ovom Zakonu na Odboru, a onda raditi sve da se ne održi sjednica na kojoj bismo se izjasnili o njemu – samo je jedan teatar apsurda”, ocijenio je on.

Vlada nudi parcijalna rješenja i ad-hoc poteze

Naša ekonomija doživljava moždani udar, a nadležni predlažu operaciju slijepog crijeva – konstatovao je Petar Ivanović.

“Jasno je da Vlada nema preciznu akciznu politiku, nudi parcijalna rješenja i ad-hoc poteze, a zanemaruje se temeljno i suštinsko sagledavanje posljedica koje pogađaju domaćinstva i poslovni sektor, a u krajnjem se odražavaju i na prihode države”, poručio je Ivanović.

Spajić je odgovorio Ivanoviću kako ga boli ekonomski uspjeh Vlade Crne Gore.

“Oni za 30 godina nijesu mogli da sprovedu ono što smo mi za 15 mjeseci. Razumijem gospodina Ivanovića. Znam da to nije lako prihvatiti”, naglasio je.

Aktuelne cijene su, poručio je Momo Koprivica, produkt bivše vlasti.

“Bivša vlast je povećavala akcize na gorivo, ostavila manjkav Zakon o unutrašnjoj trgovini i vezane ruke da Vlada interveniše u kriznim okolnostima, nemamo ni strateške rezerve proizvoda”, dodao je on.

Izvor: portalanalitika.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor