Ustavni sud što prije da odluči o zakonitosti zakona o Zeti

Izglasavanjem zakona o Zeti urušava se i Ustav i Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, ocijenili su iz nevladine organizacije CEGAS i apelovali na Ustavni sud da što prije ocijeni ustavnost tih zakona.

Kako je saopšteno iz CEGAS-a, u posljednja četiri mjeseca, Zakon o izborima odbornika i poslanika, parlamentarna većina urušila je više puta.

“Izglasavanjem nezakonitog i protivustavnog Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, pored urušavanja Ustava, urušava se i Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore”, rekli su iz CEGAS-a.

Oni su naveli da umjesto da se u Zakonu o izboru odbornika i poslanika nađu odluke o raspisivanju prijevremenih lokalnih izbora za 23. oktobar, i da se kao takav izglasava dvotrećinskom većinom, parlamentarna većina izglasala ga je običnom većinom.

“Time se urušava i Ustav, na način da on jasno propisuje (Član 91 Ustava) da Skupština o zakonima odlučuje dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika, kod onih zakona kojima se uređuje izborni sistem”, navodi se u saopštenju.

Ne osvrćući se na to da taj Zakon gubi pravnu snagu, Skupština, kako su rekli iz CEGAS-a, u izglasavanju ide korak dalje.

“Izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o Glavnom gradu, iznova idemo na nezakonito postupanje u odnosu na Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su naveli da se donošenjem “zetskih zakona” urušava član tri Zakona o izboru odbornika i poslanika koji jasno precizira da broj odbornika utvrđuje skupština opštine posebnom odlukom najkasnije do dana raspisivanja izbora.

“Navodeći činjenicu da su izbori u datim opštinama raspisani, iako protivustavno i protivpravno, uslijedio je pravni haos korakom dalje, upravo mijenjajući teritorijalnu organizaciju nakon raspisivanja izbora”, kazali su oni.

Iz CEGAS-u su kazali da Ustav iznova biva narušen, u dijelu biračkog prava i prava građana da biraju i budu birani.

Oni su apelovali na Ustavni sud da što prije donese odluku o zakonitosti i ustavnosti “zetskih zakona”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor