Ulaze u novi dom bez struje i vode

Prosvjetari iz Budve, njih 74, dobili su juče ključeve od stanova čija izgradnja kasni oko deset godina. Neki od njih će danas početi proces useljenja iako u stanovima, kako kažu, nema ni struje ni vode.

Nije to ukupan broj nastavnika kojima treba, po povoljnim uslovima, gdje je cijena kvadrata 650 eura, da se omogući ulazak u novi dom. Na spisku ih je više od 140, ali je ova grupa ocijenjena prioritetnom. Oni nemaju gdje da žive od 1. septembra. Ranije su govorili kako im stanodavci u Budvi tokom sezone značajno uvećaju stanarine, zbog stranaca. Kako nijesu u mogućnosti da isprate to poskupljenje, napuštaju stanove. Pojedini nastavnici su čak ostavljali svoje stvari u školi. Pričali su kako žive kao nomadi, a neki su radili više poslova, čistili i apartmane, da bi mogli da plaćaju uvećane kirije.

Stambena zadruga Solidarno je gradila sporne stanove. Nju je osnovao Sindikat prosvjete. Nastavnici su govorili kako im je svake godine, nakon što je probijen rok izgradnje, obećavano da će da se usele. I tako skoro deset godina. Obraćanja prema nadležnima nijesu ubrzavala proceduru, pa su na kraju riješili da organizuju proteste ispred tamošnje Opštine. Štrajkovali su i glađu. Spavali su u šatorima. Sa ledine ispred budvanske zgrade Opštine upozoravali su tačno 14 dana da neće odustajati od svojih zahtjeva. Bili su decidni – žele da se usele u stanove, i da kvadrat plate 650 eura, koliko je bilo obećano po konkursu, a ne 890, što je nova cijena koja im je najavljena. Vlada se na kraju uključila u problematiku prosvjetara i dogovoreno je da cijena kvadrata ostane 650 eura, a razliku do 890 – platiće država.

Nastavnici su ukazivali na brojne propuste, pa čak i malverzacije u ovom slučaju. Navodili su tokom protesta da su budvanska opština, resorno ministarstvo ulagali u gradnju stanova, da su im vrlo sporni tokovi novca. Ranije su čak zbog toga pisali tužilaštvu, ali odgovora, kako su prenosili, nije bilo. Nedavno je na Vladi ovaj slučaj označen pod oznakom tajnosti – interno.

Pomoćnica direktora Druge osnovne škole u Budvi Dragana Jelić rekla je Pobjedi da je malo neozbiljno što im juče nakon ceremonije, govora ministra, koji im je, kako kaže pomogao, gradonačelnika, nijesu uručeni ključevi. Nego su morali da ih čekaju, ,,da se izvade iz paketa“.

– Nemamo struje i vode u zgradi. Jeste voda dovedena, ali su imali problema u priključivanju. Stanovi su plavili, prekinuto je crijevo, namjerno ili nenamjerno. Zgrada je uslovna za ulazak, ali nema struje ni vode. Nije završeno ni oko nje zemljište. Mi moramo da uđemo, na ulici smo. Počinjemo useljavanje – kaže Jelić.

Dodaje da su nadležni poručili da će nastojati što prije da riješe probleme, da će dati sve od sebe.

Prosvjetari su ranije govorili da je sudbina podstanara u Budvi ljudska golgota, duševna bol. Jelić je kazala tada i kada dođe taj dana, kada sa kolegama pređe prag dugoočekivanog stana, zna da neće osjetiti radost, niti zadovoljstvo. Rekla je da samo očekuje olakšanje, neki svoj duševini mir, jer, kako kaže, duša joj je ranjena.

Dobila je juče ključeve.

– Uzela sam ih prije deset minuta. Šta da kažem, izgorjela mi je duša, da se radujem vrlo teško. Pronaći ću neki mir – kazala je Jelić.

Stambena zadruga dobila je garancije od Vlade da će im novac koji nedostaje da bi se zatvorila dva kredita u iznosu od 7,8 miliona eura – biti vraćen. Prije deceniju, kada je krenula izgradnja stanova, utvrđena je cijena od 650 eura po metru kvadratnom. Opština je poklonila zemljište vrijednosti oko 880.000 eura, i 500.000 vrijednosti za komunalije. Preostali iznos, 7,8 miliona eura za izgradnju je podigla SZ „Solidarno“. Izvođač radova je Cijevna komerc.

Prosvjetari su deceniju čekali da se usele u 147 stanova u tri lamele u naselju Dubovica, i po cijeni kvadrata od 650 eura, a ne 890 kako je naknadno izmijenjeno. Na stanove su čekali zaposleni Srednje mješovite škole ,,Danilo Kiš“, OŠ ,,Stefan Mitrov Ljubiša“, Druge osnovne škole, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i Predškolske ustanove ,,Ljubica Jovanović Maše“.

Zaposleni u budvanskim školama su još 1996. godine dobili plac od Opštine Budva u naselju Lazi. Taj plac je uskoro zamijenjen

novim u Dubovici, a 2010. godine je zadruga ,,Solidarno“ dobila od budvanskih škola pravo na upotrebu nepokretnosti.

Tada je potpisan ugovor o izgradnji stanova između Opštine Budva, Zadruge i Cijevne komerc, koja je izvođač radova. Kamen temeljac za tri lamele je 2015. godine postavio tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković, iako su radovi počeli u aprilu 2013. sa rokom izgradnje (ključ u ruke) od 18 mjeseci.

izvor: pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor