Ukrajinski ministar: Treći svjetski rat je već počeo

127. dan je ruske invazije na Ukrajinu.

09:30 Ukrajinski ministar: Treći svjetski rat je već počeo

Ukrjinski ministar obrane kaže za Sky News da će ako Rusija zauzme Ukrajinu, druge evropske zemlje biti sljedeće.

Oleksij Reznikov kaže da nema smisla „pokušavati da ne eskalira napetost s Rusijom jer je rat već ovdje“.

Kaže da je treći svjetski rat već počeo.

08:07 Džohnson: To što je Putin učinio u Ukrajini je zlo

To što je ruski predsjednik Vladimir Putin učinio u Ukrajini je „zlo“, rekao je britanski premijer Boris Džohnson, dok je britanska vlada objavila da će Kijevu dati dodatnu vojnu pomoć vrijednu milijardu funti.

07:02 Putin: Nama nijesu problem Švedska i Finska nego Ukrajina

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te zemlje pridruže vojnom savezu.

„Sa Švedskom i Finskom nemamo problema koje imamo s Ukrajinom. Oni žele da se pridruže NATO-u, pa samo naprijed“, rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji nakon razgovora sa čelnicima država srednje Azije uTurkmenistanu.

„No moraju shvatiti da prije nije bilo prijetnje, dok sada, ako se tamo razmjeste vojni kontingenti i infrastruktura, mi ćemo morati da odgovorimo istom mjerom i stvorimo iste prijetnje za područja s kojih se nama stvaraju prijetnje“, rekao je Putin.

Dodaje kako je neizbježno da će se odnosi Moskve s Helsinkijem i Stokholmom pogoršati zbog njihovog članstva u NATO.

“Među nama je sve bilo u redu, ali sada bi moglo doći do nekih napetosti, a sigurno hoće”, rekao je i dodao da je „to neizbježno ako Rusiji prijeti opasnost“.

Putin je izjavu dao dan nakon što je Turska, članica NATO-a, odustala od veta na nastojanja Finske i Švedske da se pridruže savezu.

Tri države su na samitu NATO-a, koji se ove nedjelje održava u Madridu, postigle dogovor kojim su riješene primjedbe i zabrinutosti Ankare, prvenstveno spram kurdskih militantnih organizacija koje Turska smatra terorističkim.

To znači da Helsinki i Stokholm mogu da nastave s postupkom pridruživanja NATO-u.

06:00 Napad na pozorište u Mariupolju „očigledan ratni zločin“

Istraga koju je sprovela grupa za ljudska prava Amnesti international zaključila je da su ruske vojne snage počinile ratni zločin kada su u martu napale dramsko pozorište Mariupolj u Ukrajini.

Amnestijev tim za krizni odgovor intervjuisao je brojne preživjele i prikupio digitalne dokaze, zaključivši da su napad gotovo sigurno izvršili ruski borbeni avioni, koji su bacili dvije bombe od 500 kg koje su udarile jedna uz drugu i detonirale istovremeno.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor