Search
Close this search box.

Ukrajinski guverner: Zapadno oružje riješilo bi bitku za Sjeverodonjeck za dva-tri dana

Ruska invazija u Ukrajini ušla je u 106. dan.

12:57 Ukrajinski guverner: Zapadno oružje riješilo bi bitku za Sjeverodonjeck za dva-tri dana

Guverner Luganska Serhij Hajdaj kazao je da bi zapadno oružje, pod uslovom da bude dostavljeno, bitku za Sjeverodonjeck u dva-tri dana završilo u korist Ukrajine, prenosi AFP.

Artiljerija bi, kaže, dala vatrenu moć koja je potrebna Ukrajincima da potisnu ruske snage.

“Naše specijalne jedinice grad onda mogu očistiti u dva, tri dana”, rekao je Hajdaj.

09:41 Predstavnik Rusije u UN-u: Vrlo brzo ćemo ostvariti glavni cilj

08:19 Šef ukrajinskog parlamenta: Prostor za pregovore postaje sve manji

Teritorijalni integritet Ukrajine nikada neće biti predmet pregovora s Rusijom, upozorio je predsjednik ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade. On je održao govor u Evropskom parlamentu tokom posjete Strazburu.

“Baš nikada tema pregovora neće biti pitanje ukrajinskog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. Ukrajina je cjelovita, suverena zemlja i takva će ostati jer je kao takvu priznaje cijeli civilizirani svijet”, rekao je Ruslan Stefančuk za Euronews.

Šef ukrajinskog parlamenta Stefančuk izjavio je da postoji prostor za pregovore i diplomatiju, ali da se mora razumjeti da sa svakim Irpinom, Bučom i Mariupoljem prostor postaje sve manji. Sve se više spekuliše o tome kakve bi ustupke Rusija mogla zahtijevati da dođe do primirja i da zaustavi agresiju na Ukrajinu.

06:51 Zelenski: Sudbina Donbasa zavisi od bitke za Sjeverodonjeck

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je rekao da vojnici Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine nanose teške gubitke ruskim snagama u, kako je rekao, “žestokoj i teškoj borbi”.

“Upravo se u Sjeverodonjecku odlučuje o sudbini Donbasa, na više načina”, rekao je u svom noćnom video obraćanju Zelenski.

Većina Sjeverodonjecka je pod kontrolom ruskih snaga, a ukrajinski vojnici drže još samo predgrađa tog grada, rekao je danas guverner Luhanska Sergej Hajdaj.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor