U Turskoj ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić

U Turskoj su ubijeni Baranin Alan Kožar i Damir Hadžić, vođe barske kriminalne grupe povezane sa Lukom Bojovićem i Filipom Koraćem, javile su Večernje novosti.

Alan Kožar, je slovio za vođu barske kriminalne grupe, koja je navodno bliska škaljarskom klanu, za kojim je Crna Gora raspisala crvenu međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je organizovao ubistvo Slobodana Šaranovića u Budvi. Prema ranijim navodima medija on se navodno krio u Španiji, a u toj državi bio pod zaštitom ljudi Luke Bojovića.

Kožar je odavno poznat crnogorskoj policiji i tužilaštvu. On je optužen da je u decembru 2016. godine u Baru, s umišljajem podstrekao srpskog državljanina Milana Dinića na izvršenje krivičnog djela – teško ubistvo.

U optužnici piše da je umišljajno naveo Dinića da na podmukao način i iz koristoljublja ubije Slobodana Šaranovića, obećavajući mu da će za to dobiti stan u Srbiji, 100.000 eura i ako bude otkriven – da će mu bii plaćen advokat i troškovi postupka.

Kožar je, prema stavu optužnice, počinio krivično djelo – teško ubistvo putem podstrekavanja. Kožari se sudilo  odsustvu.

Šaranović je ubijen 10. marta 2017. godine, ispred kuće u budvanskom naselju Dubovica, ali taj slučaj nikada nije rasvijetljen.

Kožar je bio u zatvoru u Spužu do juna 2013. godine, gdje je odslužio kaznu od šest godina i deset mjeseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela Splendid u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Tada je Kožar uhapšen sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, a njih dvojica su poznati javnosti zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Hadžića policija povezuje sa ubistvom Kotoranina Davorin Baltić, pripadnikom kavačkog klana, Baltić je ubijen u centru Beograda 1. januara 2018. Zbog ovog ubistva crvena Interpoliova potjernica raspisana je za ubijenim Damirom Hadžićem.

Hadžić je porijeklom iz Užica, gdje je imao svoju organizovanu kriminalnu grupu i jako uporište. On je poznat po seriji visokorizičnih filmskih razbojništava skupocjenih radnji, juvelirnica i zlatara po Evropi (Pink Panteri). Zbog većeg broja krivičnih djela izvršenih u Užicu i očekivanja zatvorske kazne preselio se u inostranstvo, u evropske zemlje gdje je učestvovao u velikom broju razbojništava i krađa.

Takođe, u saradnji sa članovima škaljarskog klana bavio se i švercom kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Tokom aprila 2010. godine, Hadžić je uhapšen u Milanu, prilikom pokušaja oružane pljačke blindiranog vozila za prevoz novca.

Početkom 2012. godine bio je ranjeniz vatrenog oružja u kladionici u Užicu. Posljednjih godina, je prema pisanju srpskih medija, odigrao je važnu ulogu u škaljarsko-kavačkom sukobu.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor