Search
Close this search box.

Romi u naselju Trlica i žedni i gladni

Iz NVO Mladi Romi uputili su apel predsjedniku Opštine Pljevlja Igoru Goluboviću da hitno riješi problem u vezi sa snabdijevanjem vodom romskog naselja Trlica, a nakon što su im na taj problem ukazali mještani, saopštili su iz ove NVO, podsjećajući da su po ovom pitanju 15. aprila 2020. godine poslali dopis Goluboviću, ali je odgovor na njihove apele i molbe izostao.

– Žitelji Trlice tvrde da su se zbog nedostatka vode u više navrata obraćali nadležnim organima i cjelokupnoj javnosti. Uzalud su tražili i od nadležnih u Vatrogasnoj jedinici Pljevlja da im pomognu i dopreme vodu u rezervoare koji su postavljeni u naselju. Veliki problem, na koji su nam takođe ukazali, predstavlja i to da ukoliko se voda pak i dopremi, zalihe traju svega dva-tri dana – ukazauju iz NVO Mladi Romi, dodajući da je situacija izuzetno težak imajući u vidu da pandemija virusa korona ne posustaje.

U naselju živi oko 60 osoba, odnosno 11 porodica, kojima je voda neophodna kako bi se mogli pridržavati mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Vlade Crne Gore donesenih u cilju prevencije pojave i širenja epidemije virusa korona.

– Pravo na vodu je osnovno ljudsko pravo koje je prepoznato od strane Ujedinjenih nacija, još od 2010. godine, a Crna Gora kao članica UN-a dužna je da svim svojim građanima obezbijedi nesmetano uživanje ovog prava. Pravo na bezbjednu vodu za piće i čistoću za svako ljudsko biće priznato je od Evropske unije u njenim diplomatskim naporima i razvojnoj politici, pa samim tim Crna Gora kao zemlja lider u integracijama mora da omogući svim svojim građanima pravo na vodu – poručuju iz NVO Mladi Romi.

Iz ove NVO ocjenjuju neprihvatljivim činjenicu da i poslije više medijskih priča o ovom naselju i apelima kako organizacija koje se bave pitanjima RE zajednice, tako i samih stanovnika romskog naselja Trlica, Opština Pljevlja i dalje ne pokazuje napore da sistemski riješi ove probleme i pomogne RE zajednici.

– Stoga, još jednom apelujemo na Opštinu Pljevlja i nadležne institucije da hitno nađu rješenje za gore navedene probleme i na taj način ozbiljnije povede računa o RE zajednici u naselju Trlica, kako bi im obezbijedili normalni uslove za život, uz puno poštovanje ljudskih prava i dostojanstva svih građana. Takođe, naglašavamo i da nestašica vode nije jedini problem sa kojim se susreću stanovnici u romskom naselja na Trlici. Prema njihovim navodima, pomoć koju su dobili tokom prvog talasa epidemije bila je prilično mala i nije zadovoljavala osnovne ljudske potrebe, pa su oskudijevali i u hrani i piću – navodi se u saopštenju NVO Mladi Romi, koje potpisuje Samir Jaha, izvršni direktor.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor