Search
Close this search box.

U toku upis i testiranja đaka prvaka

Upis đaka prvaka u crnogorske osnovne škole počeo je 1. aprila, a u tri bjelopoljske gradske obrazovne ustanove do danas je upisano skoro 170 mališana.

Iako je broj djece manji u odnosu na ranije godine, iz bjelopoljskih škola poručuju da su vrata otvorena za sve, napominjući da upis traje do kraja mjeseca.

U prvi razred Osnovne škole „Risto Ratković“ do sada je upisano 30 učenika, a direktor Sreto Pavićević nada se da će uspjeti da formiraju dva odjeljenja.

„Očekujemo da ćemo ove godine, kao i prethodne, uspjeti da formiramo dva odjeljenja, mada, na osnovu razgovara sa kolegma iz drugih osnovnih škola, primjećujem da je broj budućih prvačića manji od očekivanog i manji u odnosu na ranije godine“, kazao je Pavićević za Radio Bijelo Polje.

On je podsjetio da se upis vrši putem online platforme upisi.me, a ukoliko roditelji imaju problema  prilikom pristupanja platformi, mogu se javiti upravi škole.

„Nijedno dijete ne smije ostati neupisano, tako da ćemo, ukoliko se neko javi i poslije 30. aprila, izaći u susret i upisati sve“, poručio je Pavićević.

Napomenuo je i da je u toku testiranja đaka prvaka.

„Već par dana imamo testiranje i na osnovu infromacija koje imam od školskog pedagoga, mogu reći da je pred nama još jedna sjajna generacija“, istakao je direktor OŠ „Risto Ratković“, Sreto Pavićević.

A u OŠ „Marko Miljanov“ do danas je upisano 38 dječaka i 30 djevojčica – đaka prvaka.

„S  bzirom da upis i dalje traje očekujemo još djece, pa se nadamo da ćemo imati oko 75 do 80 upisanih, što je četiri odjeljenja, kao što je bilo i prethodnih godina“, saopštila je za Radio Bijelo Polje direktorica te obrazovne ustanove, Tanja Damjanović.

Ona je kazala da su zadovoljni odzivom.

„Prošle godine smo imali 73 prvaka, tako da ne očekujemo veći broj, jer smo svjedoci konstantnog iseljavnja stanovništva sa sjevera Crne Gore“, dodala je Damjanović, podsjećajući da je nekada škola „Marko Miljanov“ upisivala i po šest odjeljenja prvog razreda.

Testiranja prvaka, kako je kazala, počela su juče, a vrše se u zakazanim terminima.

Poručila je i da je kvalitetno obrazovanje ono što škola „Marko Miljanov“ garantuje i obećava svim budućim učenicima.

„Garantujemo kvalitetno znanje i obrazovanje, jer smo kadrovski sjajno opemljeni, imamo iskusne učitelje, koji su prošli razne edukacije. Dakle, mi smo ogledno-ugledna škola, pratimo sve reforme, a od juna ćemo raditi i na uređivanju školske grade, kako bi učenici u što prijatenijem ambijentu sticali nova znanja“, istakla je direktorica Damjanović.

Skoro 70 đaka prvaka upisano je u školu „Dušan Korać“, a psihološkinja te vaspito-obrazovne ustanove, Nejra Mekić, kazala je za Radio Bijelo Polje da je iznenađena  malim brojem upisane djece.

„Od 1.  aprila do sada smo upisali svega 72 učenika,  a od toga je troje djece odloženo za narednu godinu, jer je prilikom testiranja utvrđeno da još uvijek nijesu emocionalno dovoljno zrela. Ipak, upis još uvijek traje, a iako je postavljen određeni rok, mi ćemo sve do početka školske godine vršiti upis, tako da se nadamo da će biti bar četiri odjeljenja“, navela je Mekić u izjavi za Radio Bijelo Polje.

Kao razlog manjeg broja đaka prvaka, Mekić navodi i to što je manji i broj djece rođene 2016. godine, za koju se i vrši upis.

„Ukupan broj djece rođene te godine je, na osnovu spiskova koji smo dobili, negdje oko 570 na području bjelopoljske opštine, a jedan dio njih je sigurno i odselio. Gradi se nova škola, a ja se bojim da nećemo imati dovoljno djece da je napunimo “, dodala je ona.

Testiranja u OŠ „Dušan Korać“ počela su još  4. aprila , a svakodnevno testiraju po petoro djece.

„Ima jako dobre djece sa visokim rezultatima, koja imaju kapacitet da se razvijaju.  Uz dobru stimulaciju, rad, praćenje i potencijal, djeca nam zaista budu dobra i darovita, tako da se nadamo da će tako biti i kada je riječ o ovoj generaciji“, istakla je psihološkinja Mekić.

Napomenula je i da je upisano i jedno dijete sa smetanjam u razvoju, odnosno sa posebnim obrazovnim potrebama.

„I sada je na procjeni lokalne komisije za usmjeravanje. Moram istići da imamo odličan tim – psihološko-pedagošku službu, logopeda, defektologa, koji maksimalno posvećeno radi sa djecom, kako bi iz njih izvukli maksimum“, poručila je Mekić.

izvor: Radio Bijelo Polje

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor