U Srbiju stiže nafta iz tri zemlje: Vučić nije čekao da Srbiju samelje kriza!

U svega sedam dana stigle garancije od Emirata, Saudijaca i Irana, zemalja koje imaju najveće rezerve nafte i gasa na planeti, da Srbija može da računa na njihove resurse

U potrazi za energentima na iste adrese kuca i njemački kancelar Olaf Šolc, koji je obišao baš UAE, Saudijsku Arabiju i Katar. Njemačka je, poručio je juče Šolc, spremna na sklapanje novih i dugoročnih sporazuma, to je učinila i sa SAD, a pregovara i s drugim zemljama. Na tome uveliko radi Srbija, koja ne čeka da nas samelje kriza, već odgovorno traga za rješenjima. Sve opcije se razmatraju – od dogovora s Mađarskom o izgradnji naftovoda koji bi omogućio da se država snabdeva jeftinijom naftom s Urala, priključenjem na naftovod „Družba“, do ideje da Srbija gradi i naftovod i kroz Sjevernu Makedoniju do luke Drač, o čemu je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

DOMAĆINSKI POTEZI

Zahvaljujući njegovim ličnim i prijateljskim vezama i s liderima tri zalivske države, o čemu je Srpski telegraf nedavno pisao, Srbija se energetski i finansijski osigurala. Vučić je istakao da Srbija vodi računa o svojim interesima i da sve ozbiljne zemlje moraju dugoročno da razmišljaju kako će obezbijediti naftu i energente. Potvrđuje se opet da realizuje ono što govori – da se država ponaša domaćinski i čini sve da se izbegnu nestašice.

„Vidim se sa Zajedom drugi put posle mjesec dana, on je jedan od najvažnijih svjetskih lidera u ovom trenutku, i kada je riječ o dogovoru u OPEK, koji imaju sa Saudijskom Arabijom oko nafte i svake druge vrste njihovog političkog pozicioniranja“, kazao je on posle razgovora s predsjednikom UAE.

U razgovoru za Srpski telegraf politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su Srbiji sigurno otvorena vrata u te tri države, koje su preko OPEK povezane i s Rusijom.

Amerika je decenijama njegovala dobre odnose sa Emiratima i Saudijskom Arabijom.

Međutim, proizvođači nafte u okviru grupe OPEK+ protekle nedjelje dogovorili su se o oštrom smanjenju proizvodnje uprkos pritiscima SAD. Odluka grupe OPEK+, koju čine Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa Saudijskom Arabijom na čelu, i njeni saveznici, predvođeni Rusijom, dodatno je zategla odnose između SAD i njenih saveznika u Persijskom zalivu – Rijada i Abu Dabija. Administracija američkog predsjednik Džozefa Bajdena snažno se zalagala da spriječi smanjenje proizvodnje naftnog kartela, nadajući se da će tako ukočiti rast cijena benzina uoči novembarskih izbora na sredini mandata, na kojima bi njegova Demokratska partija mogla da izgubi kontrolu nad Kongresom.

Bajden je u julu bio u Džedi, na Samitu zemalja Zaliva, u pokušaju da popravi odnose s njima, ali nije uspio da isposluje dogovor o povećanju pumpanja nafte.

Šeik i Putin o ratu u Ukrajini

Lider UAE šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan otputovao je u Rusiju na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom. Cilj posete, kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova UAE, jeste da se pomogne u postizanju „efikasnih političkih rješenja“ za ukrajinsku krizu:

„UAE nastoje da ostvare pozitivne rezultate za vojnu deeskalaciju, smanje humanitarne posledice i postignu političko rešenje za postizanje globalnog mira i bezbjednosti“, dodalo je ministarstvo.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor