U Skupštini nema većine za izmjene neradne nedjelje

U Skupštini ne postoji većina koja bi usvojila eventualne izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim bi bila djelimično vraćena radna nedjelja za radnike u ovoj oblasti, jer je većina poslaničkih klubova već saopštila da će biti protiv.

Jedina mogućnost da radna nedjelja bude dijelimično vraćena do ljetnje sezone je da Ustavni sud stavi van snage taj član ovog zakona, za šta je inicijativu podnijela Unija poslodavaca još u avgustu 2019. godine. Ustavni sud nije imao većinu za rad od septembra prošle do kraja februara ove godine, zbog čega se dodatno nagomilao broj predmeta, pa je malo vjerovatno da bi cijela procedura oko razmatranja ove inicijative mogla biti završena do juna.

Protiv najavljenog kompromisa o djelimičnom povratku radne nedjelje, do sada su se izjasnili iz Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Prave Crne Gore kao i Evrope sad. Kako sjednicama Skupštine ne prisustvuje opozicija, da bi zakon bio izmijenjem morali bi glasati svi poslanici iz sadašnje parlamentarne većine a sada nema nijedne partija koja je to podržala. Novi parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun, tako da bi novi saziv o ovoj temi mogao da raspravlja tek na jesen.

Upravo zbog mogućnosti da Ustavni sud ukine dio zakona o neradnoj nedjelji u oblasti trgovine, sindikati i Unija poslodavaca su prošle godine pokrenuli pregovore kako bi pronašli kompromisno rješenje. Plan je bio da to rješenje predaju Vladi, koja bi izmjenu zakona predložila Skupštini.

Zamjenica genaralnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je da su oni ušli u pregovore upravo zbog opasnosti da Ustavni sud ukine ovaj dio zakona, jer je u Hrvatskoj njihov Ustavni sud dva puta ukidao slična zakonska rješenja o ograničavanju rada nedjeljom.

”Ako bi Ustavni sud ukinuo ovaj dio zakona, sve bi bilo vraćeno na početak, odnosno radile bi sve trgovine bez ograničenja i dodatnih prava na slobodne dane. To je bio naš osnovni razlog zbog čega smo ušli u ove pregovore, da trgovci mogu da otvore mali broj trgovina da rade jednu smjenu tokom sezone a da radnici dobiju uvećanu dnevnicu i dodatne slobodne dane. Drago nam je da većina političkih partija sada podržavaju ostanak neradne nedjelje, ali ih molimo da usvoje zakonska rješenja kojim bi nedjelja bila neradna i za zaposlene u drugim oblastima gdje ne postoji potreba za neprekidnim radnim procesom ili javnim interesom”, navela je Mihajlovićeva.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor