U Siriju stigao prvi humanitarni konvoj UN-a, preko 21,5 hiljada žrtava

Prvi konvoj pomoći Ujedinjenih nacija (UN) nakon zemljotresa stigao je u sjeverozapadnu Siriju, saopštio je UN. Broj poginulih u ovosedmičnim potresima u Turskoj i Siriji premašio je 21.000. U zemljotresima na jugu Turske stradalo je 18.342 osoba, a 3.317 u Siriji.

Spašeno više osoba, preživjeli više od 100 sati ispod ruševina

Još jedna osoba spašena je iz ruševina u turskom gradu Elbistanu u provinciji Kahramanmaraš, čak 102 sata nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili jug Turske, javlja Anadolija. Samo sat ranije spašene su dvije sestre, majka i sin kao i jedan građevinski inženjer. 

Brojne spasilačke ekipe nastavljaju potragu i spašavanje u Kahramanmarašu.

Policijski timovi za traganje i spašavanje jutros su ispod ruševine sedmospratnice čuli glas te su nakon ogromnih napora uspjeli spasiti 33-godišnjeg Mustafu Samija Sahina.

Akcija spašavanja je trajala čak 12 sati.

Dvije sestre spašene su iz ruševina u turskom gradu Kahramanmarašu, čak 101 sat nakon razornih zemljotresa okarakterisanih kao „katastrofa stoljeća“.

Pripadnici Vatrogasne jedinice iz Antalije uspjeli su jutros iz ruševina prvo da spasu 15-godišnju Ajfer, a potom i njenu 13-godišnju sestru Fatmu koje su bile zaglavljene ispod ruševina više od četiri dana.

Vatrogasci su iskopali dugi kanal duboko u ruševinu kako bi spasili djevojčice.

Dok je trajala akcija spašavanja, u jednom momentu Ajfer je tražila od vatrogasaca da joj puste njenu omiljenu pjesmu, što su oni i učinili, tako što su pjesmu našli na mobilnom telefonu.

Spasilačke ekipe u naselju Baglar, u Dijarbakiru, ispod ruševina spasile su 32-godišnju Sebahat Varli i njenog desetogodišnjeg sina Serhata.

Sirija: Terorističke grupe pokrale opremu za spašavanje

Ambasador Sirije u Beogradu Basem Džaman Aga izjavio je da je toj zemlji dobrodošla svaka vrsta pomoći zbog katastrofe koju je prouzrokovao razorni zemljotres.

„Nedostaje nam oprema i mehanizacija za spasavanje i traženje nestalih, jer su je terorističke grupe tokom rata ili pokrale ili uništile“, naglasio je Aga za list Politika.

Blizu 18,5 hiljada žrtava u Turskoj

Prema najnovijim podacima u zemljotresima na jugu Turske stradalo je 18.342 osoba, dok je 74.242 povrijeđenih.

Prvi konvoj pomoći stigao u Siriju

Prvi konvoj pomoći Ujedinjenih nacija (UN) nakon zemljotresa stigao je u sjeverozapadnu Siriju, saopštio je UN.

Kako se navodi, pomoć je ušla na prelazu Bab al-Hava iz Turske koja je zajedno sa Sirijom u ponedeljak pretrpjela razoran zemljotres.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da su u šest kamiona poslati dušeci, ćebad, šatori, oprema za prvu pomoć i solarne lampe za oko pet hiljada ljudi.

Humanitarna pomoć pobunjeničkim oblastima u Siriji šalje se iz Turske preko Bab al-Have, a turske vlasti su saopštile da rade na otvaranju još dva granična prelaza, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U oblasti koje kontroliše sirijska vlada avioni sa humanitarnom pomoći slijeću u Damask, Alep i Latakiju.

Pomoć je počela da stiže i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije i Irana.

Po poslednjim zvaničnim podacima, u zemljotresu je poginulo više od 20 hiljada ljudi.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor