Search
Close this search box.

U Pljevljima povećan broj novorođenčadi

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima, dr Saša Grbović kazao je da je do sinoć, na ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice Pljevlja rođeno 38 beba, dok je u odnosu na isti period prošle godine rođeno 17 beba više.

Foto: n1info
Foto: n1info

Oni su sinoć carskim rezom porodili dvije trudnice, a do kraja sedmice, kako je kazao, očekuju još porođaja, tako da će do 20. marta biti preko 40 porođaja. Kako je krenulo u januaru, kada je za pet dana rođeno osam beba tako se i nastavljakazao je dr Grbović uz konstataciju da se nikada ne ponovi prošla godina kada je u pljevaljskom porodilištu rođeno 162 bebe.

Opština Pljevlja ima najbolje podsticajne mjere u Crnoj Gori, za povećanje stope nataliteta. Imjenama i dopunama Odluke o jednokratnim socijalnim davanjima, uvećala je naknade za novorođeno dijete tako da jednokratna naknada za prvorođeno dijete iznosi 150, za drugorođeno 250, za trećerođeno iznosi 400 eura, za četvrtorođeno i svako slijedeće po 500 eura, dok roditelji novorođenih blizanaca dobijaju jednokratnu naknadu u iznosu od 1.500 eura, a za trojke – 3.000. Ovu mjeru roditelji mogu ostvariti preko Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja.

Pored lokalne uprave beba sa 100 eura daruje i Rudnik uglja, od ove godine počinje isplata dečijih dodataka, đaci dobijaju besplatne udžbenike, još na ispunjenje kada se radi o “Vektri Jakić”, cementaru, poljoprivredi, energetici, izgradnji sportskovrekreativnih sadržaja, gradske infrastrukture, lokalnih i nekatogirisanih puteva, seoske eletro i vodovodne mreže, poveća broj kulturnih manifestacija, a na dobrom su putu da se promjeni i odnos sportskih saveza.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor