U pljevaljskom sudu I tužilaštvu teška korupcija u cilju aboliranja EPCG

Odustajanje  Osnovnog drzavnog tužioca u Pljevljima, od krivičnog gonjenja EPCG i rukovodilaca TE Pljevlja u slučaju pomora ribe u Vezišnici i Ćehotini je ništa drugo do skandalozan čin i ruganje u lice pravu kao nauci, pravdi, crnogorskom pravosudnom sistemu i Crnoj Gori kao deklarativno ekološkoj državi, poručili su iz Demokratske Crne Gore.

U saopštenju ove partije navodi se da nakon što je vještak, na čijem se tumačenju umnogome temeljila optužnica, naprasno promijenila iskaz, pa je u novom saslušanju  izjavila da ne ostaje pri stavu koji je imala samo godinu ranije, svakom „dobronamjernom građaninu je jasno da su predstavnici države u državi, Elektroprivrede Crne Gore, umiješali prste u ovaj slučaj, pokušavajući da speru krivicu sa svog imena i da minimiziraju sopstvenu odgovornost.“

Foto:Pomor ribe usled ekološkog incidenta

-Uprkos tome što je svima jasno čija je odgovornost pomor ribe i što svi građani Pljevalja znaju na koji način funkcioniše TE Pljevlja, nakon što je odbor direktora EPCG nekoliko dana nakon incidenta izrazio žaljenje  zbog ekološke katastrofe i na taj način priznao odgovornost, nakon što su rukovodioci TE objašnjavali da ispuštanje otpadnih voda tako funkcioniše decenijama, vidimo da kada je krivična odgovornost EPCG i njihovog odlazećeg rukovodstva u pitanju, jedan plus jedan nisu uvijek dva i da se ne možemo osloniti na savjest i priznanje krivice energetskog lobija koji decenijama uništava zdravlje Pljevljaka.

Iz pomenutog skandaloznog ponašanja tužioca i vještaka zaključujemo da je više nego vidljiva slabost pravosudnih institucija koja uliva nesigurnost građanima i pokazuje nemoć da se kazne oni koji su izazvali ekološku katastrofu.

Ovim putem pozivamo nadležne institucije da detaljnije ispitaju i posvete se ovom slučaju jer postoji sumnja na tešku korupciju, konstruisanje i izvrtanje činjenicnog stanja zarad aboliranja odgovornosti predstavnika EPCG, naglasili su iz Demokratske Crne Gore.

Na ovaj skandalozan i nevjerovatan način zataškati i preći preko nečije očigledne odgovornosti je ruganje državi i građanima, jer krivac mora postojati i neko mora odgovarati za to.

Na kraju krajeva, ovako nonšalantno tretiranje ekološke katastrofe predstavlja veoma negativnu poruku u pristupnim pregovorima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i zatvaranju i rješavanju poglavlja 27.

KATASTROFALAN IDNOS EPCG PREMA PLJEVLJIMA

Ostaje nam da se nadamo, očekujemo i vršimo pritisak da se katastrofalan odnos EPCG prema Pljevljima izborom novog rukovodstva promijeni, a da se na isti način pronađu i kazne odgovorni za izazivanje ekološke katastrofe u julu 2019. godine, kojom je opustošen biljni i životinjski fond dvije pljevaljske rijeke

Izvor: PvPortal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor