Search
Close this search box.

U pljevaljskoj kasi 5,5 miliona, za nedovršene radove ni centa

Među nedovršenim radovima je i rekonstrukcija spomenika na Stražici, koja je počela 2015. godine, rekonstrukcija pojedinih gradskih saobraćajnica kao i radovi na kanalizacionoj i vodovodnoj mrežiIako su brojni projekti ostali nerealizovani i nedovršeni, u pljevaljskom lokalnom budžetu na kraju prošle godine je ostalo nepotrošenih 5, 512 miliona eura. Tako je pljevaljska lokalna vlast i lani nastavila sa praksom iz prethodne dvije godine da ne troši prihodovana sredstva, već da ih prenosi u narednu godinu. Pritom je zanimljivo da prema planu budžeta za prošlu godinu sredstva prema nekim subjektima nijesu uplaćena, a novac je ostao nepotrošen.

Pljevaljska lokalna vlast je prvi put nepotrošena novčana sredsta prenijela 2020. godine. Te godine ostalo je nepotrošenih oko 4 miliona eura, u 2021. godini ostalo je oko 5, 2, a lani 5, 5 miliona eura.

Lokalna vlast, koju u Pljevljima čine kadrovi Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i SD, na čelu sa predsjednikom Opštine Rajkom Kovačevićem, u oktobru je izvršila rebalans budžeta i tom prilikom je plan prihoda uvećan sa 21, 8 na 23, 8 miliona eura. Vlast tada nije iskoristila priliku da na bolji način raspodijeli i trošenje novca, već je plan potrošnje ostao uglavnom nepromijenjen.

Do marta privremeno finansiranje

Pljevaljska izvršna vlast tokom jesenjih mjeseci nije pripremila budžetski plan za 2023. godinu. U takvim okolnostima budžet za ovu godinu nije usvojen u lokalnom parlamentu. Predsjednik Opštine Rajko Kovačević je krajem godine donio odluku o privremenom finasiranju do 1. marta ove godine.

Kada su u pitanju nedovršeni projekti teško ih je sve nabrojati, ali su u fokusu oni koji se rade poslednjih pet ili više godina. Jedan od takvih projekata je i rekonstrukcija spomenika na Stražici, koja je počela 2015. godine, potom rekonstrukcija pojedinih gradskih saobraćajnica ili radovi na kanalizacionoj i vodovodnoj infrastrukturi.

Planom budžeta za prošlu godinu, nakon oktobarskog rebalansa budžeta, planirani su prihodi od 23, 852 eura. Do kraja godine je prihodovano 23, 220 hiljada eura ili 97 odsto od plana. Samo u decembru je prihodovano 2, 45 miliona eura. Tokom čitave prošle godine prihodna strana je bila jako dobra, a u avgustu je iz lokalne uprave saopšteno da na računima ima 15 miliona eura raspoloživog novca.

Netrošenje novca iz lokalne uprave su tokom 2020. i 2021. godine pravdali problemima sa virusom korona, a pritom je netrošenje sredstava pokušavano da se poveže i sa štednjom.

Takođe se tokom prošle godine kašnjenje u izboru izvođača radova pravdalo ratom u Ukrajini i rastom cijena energenata i građevinskog materijala. Istini za volju, neki poslovi su započeti tek u avgustu i septembru, jer su se izvođači radova javili na javne pozive tek nakon trećeg raspisivanja.

Nepotrošeni novac će kao i prethodnih godina biti prenijet u narednu godinu, odnosno biće uvršten u budžet za 2023. godinu.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor