Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu bivšim čelnicima Telekoma

Apelacioni sud je utvrdio bitne povrede postupka i ukazao na nedostatke u prvostepenoj presudi koju će Viši sud, po njegovim uputstvima, u ponovnom postupku morati da ispraviApelacioni sud je, postupajući po žalbi SDT-a, ukinuo presudu bivšim čelnicima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću koji su bili oslobođeni od optužbi Specijalnog tužilaštva da su zloupotrebom službenog položaja tu kompaniju oštetili za 2,3 miliona eura u korist kompanije „Roli“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama. Apelacioni sud je utvrdio bitne povrede postupka i ukazao na nedostatke u prvostepenoj presudi koju će Viši sud, po njegovim uputstvima, u ponovnom postupku morati da ispravi.

Oslobađajuću presudu je u junu prošle godine, u podgoričkom Višem sudu, izrekla sudija Evica Durutović. Prema navodima prvostepene presude, tokom postupka nije dokazano da su optuženi Obradović i Ivanović po prethodnom dogovoru i sa umišljajem zloupotrijebili svoj položaj, u smislu raspolaganja tuđom imovinom, i na taj način oštetili Telekom za višemilionski iznos. Durutović je kazala da, nakon pažljive i svestrane ocjene provedenih dokaza i iskaza svjedoka, nije dokazano da su Obradović i Ivanović počinili zloupotrebu za koju ih tereti SDT.

Piperović: Mađari ne znaju da su pretrpjeli štetu
Advokat Piperović kazao je juče za „Dan“, komentarišući ukidanje oslobađajuće presude njegovim klijentima, da je Crna Gora jedinstvena država jer maltretira sopstvene građane.

– Mi smo jedinstvena država. Jedinstvena po tome što maltretiramo sopstvene građane zbog navodne štete koju je pretrpjela tuđa država, a ta država ne zna da je pretrpjela štetu. Radi se o Mađarskoj i njihovoj firmi „Mađar Telekom“. U optužnici se kaže da su Mađari zbog ponašanja Ivanovića i Obradovića pretrpjeli štetu i, da stvar bude veselija, oni ne znaju da imaju štetu. Nikada je nisu pomenuli, nikada je nisu utvrdili i nikada je pred sudskim i tužilačkim organima istakli nisu. Ali, pošto mi sve znamo najbolje, tako znamo bolje i od Mađara da imaju štetu koju nemaju. I tako će se, posle 15 godina, još dodatne dvije ili tri godine ova dva čovjeka maltretirati pred crnogorskim sudovima… Stvar bi spasili Mađari, a trebali bi da dođu i pitaju ove naše: izvinite, odakle vi znate da smo mi oštećeni– kazao je Piperović.

Ona je podsjetila da je sud na osnovu dokaza nedvosmisleno utvrdio da se 27. aprila 2005. godine održala sjednica Borda direktora Crnogorskog telekoma na kojoj je donijet jednoglasan zaključak da se potpiše ugovor o pružanju konsultantskih usloga sa kompanijom „Roli“ iz Londona. Sud je nedvosmisleno zaključio i da je taj ugovor potpisan 27. oktobra iste godine.

Takođe, nedvosmisleno je utvrđeno i da je Monet, ćerka firme Telekoma, u dva navrata uplatila 460.000 eura i 1.840.000 eura kompaniji „Roli“ preko bankovnog računa u Švajcarskoj – kazala je sutkinja.

Ona je navela da su naloge o isplati ovog novca, pored Obradovića i Ivanovića, potpisali i nekadašnji finansijski direktori Telekoma i Moneta Andras Dunai i Eszter Kocsadij.

 Ono što je bilo sporno jeste činjenica da li je firma „Roli“ izvršila posao za koji je dobila novac. Tužilaštvo je tvrdilo da ispitivanje telekomunikacijskog tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i u Crnoj Gori nije odrađeno, dok su optuženi i odbrana tvrdili suprotno. Međutim, dokazi kažu da postoje izvještaji o analizi tržišta telekomunikacija u već navedenim državama na Balkanu, kao i iskazi svjedoka iz Mađarske koji su pojasnili da nijedan euro ne bi bio isplaćen kompaniji „Roli“ da ugovor nije bio ispunjen – pojasnila je sudija Durutović.

Prilikom davanja završnih riječi, advokat Zoran Piperović je podsjetio sud da su njegovi branjenici Obradović i Ivanović, povodom ovog slučaja, saslušavani širom Evrope, od Njemačke do Kipra.

Saslušavali su ih relevantni američki istražitelji koji nijesu našli ništa u radnjama mojih branjenika, a što bi SDT-u pomoglo u razrješenju ovog slučaja. Nijesu našli ništa, jer da jesu, to bi SDT odavno prezentirao pred sudom – kazao je tada Piperović.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor