Search
Close this search box.

U Kairu potpisan istorijski sporazum: Izrael će preko Egipta izvoziti gas prema Evropi

Predstavnici Evropske unije, Izraela i Egipta potpisali su u srijedu istorijski sporazum koji će pružiti Izraelu mogućnost da po prvi put izvozi prirodni gas u Evropu.

Foto: Twitter

Sporazum koji je potpisan u jeku rata u Ukrajini i energetske krize u cijelom svijetu, a naročito u Evropi, omogućiće Evropskoj uniji manju zavisnost od ruskog gasa što predstavlja i krajnji cilj Brisela.

“Ovaj značajan sporazum povećaće prodaju prirodnog gasa zemljama EU koje imaju za cilj da smanje zavisnost od snabdijevanja gasom iz Rusije naročito nakon njene invazije na Ukrajinu”, piše The Times of Israel.

Prema onome što su potpisali predstavnici Egipta, Izraela te Evropske unije, sporazum će omogućiti Izraelu da gas preko Egipta šalje prema Evropskoj uniji.

Ministarka energetike Izraela Karine Elharrar rekla je kako je potpisivanje ovakvog sporazuma učvrstilo ulogu Izraela na globalnoj energetskoj sceni.

“Ovo je ogroman trenutak u kojem mali Izrael postaje značajan igrač na globalnom energetskom tržištu. Sporazum je istorijski i u smislu saradnje Izraela i Egipta. Ovo će nam omogućiti da po prvi put izvozimo prirodni plin u Evropu, a još je impresivnije kada se pogleda niz značajnih sporazuma koje smo potpisali u protekloj godini pozicionirajući Izrael i izraelsku energiju i vodu kao ključne igrače u svijetu”, rekla je Elharrar.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ispred Evropske unije ovom sastanku je prisustvovala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je pozdravila potpisivanje ovog historijskog sporazuma.

“Kakav poseban trenutak. Veoma toplo pozdravljam potpisivanje ovog istorijskog sporazuma. Ovaj sporazum je dio napora Evropske unije da diverzifikuje izvore energije dalje od Rusije i uvozi energente od drugih pouzdanih dobavljača”, rekla je Fon der Lajen.

Egipatski ministar naftne industrije Tarik el-Molla je rekao kako je sporazum između Egipta, Izraela i EU važna prekretnica za svijet.

“To će dovesti do dalje saradnje između članica Istočnomediteranskog gasnog foruma koji čine Jordan, Izrael, Kipar, Grčka, Egipat, Palestina, Francuska i Italija”, rekao je ministar.

Prema pisanju izraelskih medija, očekuje se kako će sporazum u državnu kasu ove države donositi oko 290 miliona dolara godišnje.

“Sporazum prepoznaje ključnu ulogu koju će prirodni gas imati u energetskoj ekonomiji zemalja EU do 2030. godine. Do 2050. godine cilj je ostvariti nultu emisiju gasova što je cilj koji su postavile zemlje EU, ali i Izrael”, navodi se u analizi.

Kada je riječ o određenim detaljima transporta gasa, predviđa se kako će se izraelski gas gasovodom dopremati do egipatskog LNG terminala na Mediteranu nakon čega će se tankerima transportovati do obala Evropske unije.

Izrael ima dva operativna “polja plina” u blizini svoje mediteranske obale koja sadrže oko 690 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. Osim toga, Izrael radi i na izradi treće gasne platforme koja će se nalaziti na moru.

izvor: Klix/CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor