Search
Close this search box.

U Herceg Novom obilježen Dan srpskog jedinstva: „Boka je uvijek bila tu za srpstvo i Srbiju“

Povodom 15. septembra Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i proboja Solunskog fronta u manastiru Savini danas je služen parastos rodoljubima iz Boke koji su položili život na oltar otadžbine u Balkanskom i Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović rekao je okupljenima da je ovo značajan dan za srpski narod i sve Srbe bez obzira gdje žive.

„Danas je započeo proboj Solunskog fronta ali hajde da se podsjetimo šta je prethodilo proboju. Cer i Kolubara. Kada je gotovo cijela Evropa bila sigurna da će Austrougarska monarhija podržana tada Njemačkom, poraziti lako Srbiju na Balkanu mnogi su se iznenadili. Junačke vojvode srpske vojske pružile su spartanski otpor i Srbija nije pala ni na Ceru ni na Kolubari“, kaže Otović.

Posebno ističe činjenicu da je srpski seljak još jednom pobijedio onoga ko je jači od njega.

„Onoga ko je oružijem nadmoćan i onoga ko je imao svu političku podršku. I još jedna stvar, tada je brat na brata jurišao. Preko Drine, bila su braća druge vjere, ali ponovo nama bliska. I u takvom sudaru Srbin seljak i Srbin intelektualac, jer se tada cijela Srbija digla na noge, sačuvali su svoje ognjište kličući za krst časni i slobodu zlatnu“, saopštio je Otović.

On dodaje da su se i tada pojedini predali i pohrlili u zagrljaj silama osovine.

„Srbin ni tada nije posustao kao što neće ni kasnije. Moramo da čuvamo sjećanje na naše pretke koji su nam omogućili da živimo danas u slobodi, ali danas smo svjedoci da se iznova moramo boriti za tu slobodu. Ja vjerujem iz godine u godinu još veći broj ljudi da će biti ovdje. Ne slavi se danas samo u Herceg Novom nego i u drugim gradovima, centralna svečanost je u Bijeljini. Ovo je praznik koji okuplja nas bez obzira na politčku pripadnost i ideološka opredjeljenja“, objasnio je Otović.

Prema njegovim riječima Srbi ne ugrožavaju nikoga, samo čuvaju ono svoje, najvrjednije.

„Mi znamo da smo Srbi i da pripadamo srpskom kulturnom identitetu, da smo dio jedinstvenog srpskog kulturnog prostora, time ne ugrožavajući nikoga. Ali želimo i da doprinesemo razvoju naše nacije jer su Herceg Novi i Boka uvijek tu bile za srpstvo i Srbiju i naredne generacije će pružiti veliki doprinos, uvjeren sam u to“, rekao je Otović.

Konzulat Srbije pokrovitelj događaja

Konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović da se danas sjećamo svih heroja koji su položili život i sebe utkali u crvenu boju na zastavi.

„Srbija je dala mnoge barjaktare i mnogi od njih su položili živote, ali zastava nikad nije pala. Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila preko 25 odsto stanovništva i to je najveći broj i cifra stradnju svih naroda u Prvom svjetskom ratu“, saopštio je konzul.

Dodaje da je srpski vojnik čekao danima, gotovo dvije godine, da se oporavi i krene u oslobođenje svoje domovine i otadžbine Srbije.

„Danas se sjećamo svih stradalih i zaklinjemo da ćemo našim potomcima ostaviti trobojku i vjeru u budućnost. Ostavili smo i nadu, sačuvali smo kulturu, vjera nam je bez greške, tradiciju, običaje, književnost i jezik. Na nama je da ovu trobojku čuvamo i sjećamo se jedinstva“, istakao je Rogović.

Otac Nikola: Naša trobojka je unižavana ali je sve izdržala

Ispred sveštenstva okupljenima se obratio otac Nikola, koji je rekao da je ovo zaista poseban dan.

„Srpski vojnik nije dao da zastave padnu u ruke neprijatelja. Nerijetko ta cijena je bila i sam život. Ako se pitate zašto život, pa u taj život su satkane sve ove vrijednosti i sloboda i krst časni i čuvaju se po svaku cijenu“, rekao je on.

On ističe i da je cijela naša istorija protikana da se opredjelimo kome carstvu ćemo se privoljeti, koju ćemo zastavu nositi na čelo naših bitaka.

„Imperativ prije svega je zlatna sloboda utemeljena u vjeri pravoslavnoj. Ne biva ni danas, niti će ikad biti, za prave ljude, za one koji su odani svome rodu, svojoj svetoj vjeri, spremni život da daju, da nema upravo ta tri imperativa, slobodu, jedinstvo i zastavu. Naša trobojka je unižavana, ali je sve izdržala i opstala“, zaključio je otac Nikola.

Pokrovitelj današnjeg događaja je Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom.

Organizatori su Kolo srpskih sestara, Matica Boke, Srpski Soko Herceg Novi, NVO Karađorđe, Vitezovi Svetog Stefana, NVO Riznica starih umjetničkih zanata i vještina, SPKD Prosvjeta, FK Obilić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor