U Evropi registrovano više od 100 slučajeva majmunskih boginja

Više od 100 slučajeva majmunskih boginja, virusne infekcije koja je karakteristična za zapadnu i centralnu Afriku, registrovano je u Evropi, a njemački zvaničnici navode da su ovi slučajevi zaražavanja najveći broj do sada zabiljeležen u regionu.

Foto: Guliver / Ilustracija   Foto: Guliver / Ilustracija

Slučajevi majmunskih boginja su potvrđeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Portugaliji, Belgiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, prenosi Rojters.

Ova bolest, prvo identifikovana kod majmuna, širi se bliskim kontaktom i vrlo rijetki su slučajevi van afričkog kontinenta, zbog čega ovi slučajevi virusa izazivaju zabrinutost.

Naučnici, ipak, ne vjeruju da bi ovi slučajevi mogli da prerastu u pandemiju slično kovidu-19, imajući u vidu da se virus ne širi lako kao SARS-COV-2.

Majmunske boginje su blagi oblik bolesti, a karakteristični simptomi su groznica, kao i osip.

Fabijan Lenderc, iz njemačkog instituta „Robert Koh“, nazvao je ove slučajeve vrstom epidemije, ali je ocijenio da ne bi trebalo da traje dugo.

Slučajevi su izolovani, imamo kontakte praćenja i postoje ljekovi i efikasne vakcine koje se mogu koristiti ako bude bilo potrebno, dodao je on.

Nema specifične vakcine za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine protiv malih boginja efikasne u 85 odsto slučajeva, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlasti Velike Britanije ponudile su u vakcine protiv malih boginja zdravstvenim radnicima i drugima koji su bili izloženi ovom virusu.

SZO sazvala je vanredni sastanak jer je u Evropi registrovano više slučajeva.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor