U CG stižu Sinofarmove vakcine

Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa, dogovoreno je tokom današnjeg sastanka između visokih predstavnika ove kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore, Jelene Borovinić Bojović.

Foto:Vakcinacija

Kako je saopšteno, ministarka je tokom online sastanka zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je u završnoj fazi bilateralnih pregovora i sa ostalim proizvođačima vakcina protiv koronavirusa i ostaje pri ranije izrečenom stavu da će prva vakcina kojom će započeti imunizacija u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, te da se radi o Fajzerovoj vakcini.

„Takođe, nastavljen je dijalog koji naša zemlja ima i u okviru COVAX inicijative, tako da će crnogorski građani imati na raspolaganju dovoljne količine vakcina kako bi imunizacija protiv SarsCov2 infekcije bila na visokom nivou“, zaključuje se u saopštenju. 

Bogate zemlje privilegovane

Iz Ministarstva zdravlja istakli su da su sve zemlje regiona koje su već dobile vakcine pregovore zavšile još tokom prošle godine. Ističu da intezivno rade na tome da vakcine što prije stignu i kod nas što potvrđuju i iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

Foto: Vakcinacija

“To je sada već proces koji zahtjeva određeno vrijeme da se ispune preduslovi da se ispregovara. Ministarstvo zdravlja radi sve što je u našoj mogućnosti da se što prije sklope ti ugovori kao predsulov da se krene u isporuku”, kaže za TVCG Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

“Mi smo strateški partneri u tom procesu i svjedoci da se radi 24 sata, vidjeli ste da smo nedavno objavili i detaljan plan za nabavku i distribuciju i sprovođenje procesa imunizacije protiv kovida 19 i iskreno se nadam da ćemo na globalnom nivou doći do jednog zajedničkog rješenja da bez solidarnosti i partnerstva nećemo moći da stavimo taku na i da se izborimo sa ovom pandemijom”, navodi Mina Brajović (SZO).

Dok pojedine zemlje u našem okruženju već revakcinišu one koji su među prvima primili prve doze poput Hrvatske i Srbije iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju na neravnopravnu raspodjelu vakcina.

“Da je do sada administrirano negdje oko 40 miliona vakcina na globalnom nivou i da su pošle u ruke ok 49-50 bogatih zemalja, dok s druge strane naši podaci takođe nam govore o tome da je 25 doza, znači ne 25 miliona ne 25 hiljada doza već 25 doza je pošlo u jednu najsiromašnu zemlju u svijetu sa najnižim nivoom razvoja”, kaže Brajović.

Iz Evropske komisije juče su poručili da i zemlje Zapadnog Balkana moraju imati jednak tretman prilikom raspodjele vakcina. I to je jedan od pozitivnih signala za Crnu Goru jer bez globalne imunizacije nema ni izlaza iz pandemije.

“Nema nikakve sumnje ni u svijetu ni u zemljama u okruženju ni u zemljama koje očekuju da je to optimalno rješenje i da treba što prije pristupiti primanju vakcine”, ističe Bajić.

A dok vakcine ne stignu naši sagovornici pozivaju na držanje distance, nošenje maski i pranje ruku.

Izvor: Rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor