Odlaganje naplate poreza „Vektri Jakić“ olakašalo budžet opštine Pljevlja za preko 7 miliona eura i totalno urušilo sistem poreske naplate u Pljevljima

U jednom poreski uređenom sistemu, makar na papiru, prosto je nevjerovatna činjanica da Opština Pljevlja od 1. juna 2016. u konstantnoj blokadi drži račun “Vektre Jakić”, i ne može da naplati višemilionski dug od te drvoprerađivačke kompanije po osnovu poreza na nepokretnosti, iako ova kompanija i dan danas sječe trupce u svojim etatima.

Vektre Jakić

Prvi put račun “Vektre Jakić” blokiran je 22. oktobra 2015. u vrijeme administracije kojom je upravljao Mirko Đačić. Nemogućnost naplate duga od “Vektre Jakić”, uprkos obećanjima prošle vlade, mada to nikada nije javno saopšteno, bio je jedan od razloga zbog kojih je Đačić podnio ostavku na mjesto predsjednika opštine u maju prošle godine.

Nedavno je predsjednik Opštine Igor Golubović, odgovarajući na odborničko pitanje Milojice Tešovića odbornika Demokrata, kazao je da je ukupan dug “Vektre Jakić” sa uračunatim porezima na lična primanja 7,3 miliona eura.

Da je Poreska uprava nije „mazila i pazila“ „Vektru Jakić“sigurno je da brojna preduzeća čij je osnivač Opština, pa i sama lokalna uprava ne bi imali milionske poreske dugove. Poslednji nalog Poreske uprave Crne Gore da se pored nekoliko preduzeća čij je osnivač Opština, koji inače imaju potpisan reprogram duga sa Poreskom upravom, blokira račun DOO Lokalni putevi, čij se radnici danonoćno, na preko -15 stepeni, bore sa sniježnim nametima kako bi odblokirala najudaljenija sela, sa svom mogućom mehanizacijom, koja je na izdisaju, pokazuje kakvi su aršini Poreske uprave. Naravno poreski du se mora platiti i tu nema priče, ali kompletan sistem poreske naplate u Pljevljima srušen je zbog „Vektre Jakić“. Takođe veliko je pitanje koliko su odluke o blokadi, koje je potpisao Mugoša, pravno utemeljene, ako je mandat Mugoši istekao 5. januara.

Prema našim informacijama radnici DOO „Loklani putevi“ jedan broj zaposlenih predložio je da se u znak protesta kamionima blokira zgrada Poreske uprave područne jednice Pljevlja. Nedavno smo, prilikom pokušaja brojnih vlasnika malih bakalnica, butika, servisa, frizerskih, kozmetičkih salona, zubarskih ordinacija, ugostiteljskih objekata….da naplate državnu pomoć zbog zatvaranja tokom prvog talasa korone, bili svjedoci da to nisu mogli da urade jer nisu izmirili poreze i doprinose za 2019. Za razliku od njih brojne velike kompanije koje to nisu uradile uspjele su da dobiju pomoć iz državne kase. Upravo ti dvostruki aršini su najveći problem funkcionisanja, ne samo poreskog sistema, već kompletne naše ekonomije.

Izvor: PVportal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor