Search
Close this search box.

U Bijelom Polju održana konferencija o uslugama servisa za zaštitu lica u Crnoj Gori i Srbiji

Juče je u hotelu ,,Centar” u Bijelom Polju održana konferencija povodom predstavljanja projekta ,,Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Srbiji i Crnoj Gori” koji realizuju JU Dom starih ,,Bijelo Polje” i Centar za socijalni rad iz Novog Pazara, uz podršku lokalne samouprave.
Foto: Dom starih BP
Foto: Dom starih BP
Projekat podrazumijeva brigu o starim licima na daljinu, odnosno putem pametnih uređaja i uz konstantan nadzor ljekara, medicinskih sestara, psihologa i socijalnih radnika.
Ispred Doma starih ,,Bijelo Polje” prisutne je pozdravio direktor Radosav Nišavić i istakao da se radi o inovativnom socijalnom servisu, koji se primjenjuje u razvijenim zemljama Evropske unije.
Prema njegovim riječima, sprovođenje ovog projekta daće pozitivan impuls na nivou resornih ministarstava u uvođenju nacionalnih standarda u korišćenju softverskih aplikacija i tehnologije u medicinskom monitoringu i pružanju njege na daljinu najranjivoj populaciji izražavajući nadu da će se projekat sprovesti uspješno.
Na značaj projekta ukazao je i direktor Centra za socijalni rad iz Novog Pazara, Adnan Dizdarević koji je kazao da je ta ustanova već započela projektne aktivnosti i da su ovo pionirski koraci na ovim prostorima koji podrazumijevaju korišćenje novih softverskih tehnologija u pružanju zdravstvene njege a posebno starim licima.
Koordinator projekta Slobodanka Prebiračević, saopštila je da će realizacija projekta, koji finansira EU, trajati sve do 31. avgusta 2022. godine, a da je projekat vrijedan 213,357.25 eura.
Prema njenim riječima, opšti cilj projekta je poboljšanje lokalne usluge socijalne zaštite na širem području opština Bijelo Polje i Novi Pazar, a u skladu sa potrebama korisnika i lokalne zajednice, dok je specifični cilj deinstitucionalizacija Doma za stare Bijelo Polje i Centra za socijalni rad Novi Pazar, dodajući da će se usluge u okviru ovog projekta pružati za trideset starih lica iz ove dvije opštine.
Jedan od korisnika Telecare servisa, Rosa Veličković nije krila zadovoljstvo ovom uslugom, koja joj je, kako je kazala, bila posebno značajna za vrijeme pandemije virusa korona.
O značaju projekta na nivou opština Bijelo Polje i Novi Pazar govorili su Haris Malagić, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu i Fevzija Murić, član Gradskog vijeća zadužen za socijalnu politiku.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor