U beranskoj bolnici urađene prve laparoskopske operacije raka debelog crijeva

U Opštoj bolnici u Beranama urađene su prve operacije raka debelog crijeva putem takozvane laparoskopske hirurgije, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Operacije je izveo tim ljekara ove bolnice, Milorad Magdelinić, Nikola Vučetić, Borislav Lutovac i Boris Dašić, uz pomoć i asistenciju docenta dr Miljana Ćeranica iz Kliničkog centra Srbije.

“Riječ je o operacijama koje se do sada nijesu radile u Opštoj bolnici Berane. Nadamo se da će u narednom periodu doktor Ćeranic, kao vodeći hirurg u regionu u ovoj oblasti, biti naš česti gost i raditi operacije ovog tipa, prenositi znanje i vjestine našim hirurzima i da će se na taj način stvoriti uslove da se pacijenti sa sjevera sa ovim bolestima operišu u našoj bolnici”, kazao je direktor beranske Opšte bolnice Milorad Magdelinić.

On je dodao da će ova zdravstvena ustanova uz pomoć Ministarstva zdravlja stvoriti i obezbijediti uslove za izvođenje i drugih operacija koje se do sada nijesu obavljale u toj bolnici, a sve u cilju, kako je rekao, unapređenja zdravstvene zaštite građana sjevernog regiona.

Magdelinić je objasnio da se laparaskopske operacije u Beranama rade već dvije decenije u drugim oblastima, i da se godišnje odradi od 150 do 200 takvih operacija, ali da su nabavkom nove opreme prvi put stvoreni uslovi za laparaskopske operacije debelog crijeva.

Opsta bolnica u Beranama se priprema, kako opremom tako i kadrovskim pojačanjima, da preraste u regionalnu zdravstvenu ustanovu.

Ranije je najavljeno da su obezbijeđena sredstva za opremanje najsavremenije angio sale u ovoj bolnici, odnosno ugradnje stentova kod srčanih bolesnika, a time i rasterećenje Kliničkog centra u Podgorici, gdje se za sada jedino izvode takve intervencije u Crnoj Gori.

izvor: rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor