Search
Close this search box.

Tužilačke straže nezakonite i ove godine

Poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata državnih tužilaštava obavljaju pripadnici Uprave policije. U skladu sa Zakonom, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji VDT-a, kao posebna organizaciona jedinica, predviđena je Služba za poslove tužilačkog obezbjeđenja.

Policija do daljeg obezbjeđuje tužilaštva i sudove (ilustracija)
Policija do daljeg obezbjeđuje tužilaštva i sudove (ilustracija) (Foto: Boris Pejović)

Skupština Crne Gore je 2015. godine usvojila Zakon o državnom tužilaštvu, koji, između ostalog, obavezuje VDT da osnuje svoju službu obezbjeđenja lica, imovine i objekata ili angažuje nekog da to čini umjesto njih. Te poslove i dalje obavljaju službenici Uprave policije, iako prema zakonu iz 2015. godine to više nije opcija.

“Poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata državnih tužilaštava obavljaju pripadnici Uprave policije. U skladu sa Zakonom, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Vrhovnog državnog tužilaštva, kao posebna organizaciona jedinica, predviđena je Služba za poslove tužilačkog obezbjeđenja. Ova služba, međutim, zbog nedostatka sredstava još nije popunjena”, navodi se u odgovoru VDT-a.

Iz tužilaštva su “Vijestima” i zvanično potvrdili da od 2015. godine nijesu postupili po zakonu.

VDT je tek 22. jula 2018. godine donijelo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kojim su predvidjeli postojanje ove službe sa 25 izvršilaca, ali Ministarstvo finansija im nije odobrilo novac u te svrhe u okviru budžetskih sredstva za 2020. godinu.

S obzirom na to da je za sudove predviđena ista mogućnost, istakli su da je članom 178 Zakona o državnom tužilaštvu propisana mogućnost da zajednička služba obavlja poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata gdje su ova dva pravosudna organa smještena u istoj zgradi. I sudovi na isti način krše Zakon o sudovima, koji je 2015. godine predvidio mogućnost osnivanja Službe sudskog obezbjeđenja.
I njihove objekte još obezbjeđuju policajci.

“U svim sudovima, navedene poslove obavljaju ovlašćeni službenici Uprave policije – Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, imajući u vidu da sistem obezbjeđenja kojim bi upravljao sud, još uvijek nije uspostavljen. S tim u vezi, ističemo izuzetnu zahvalnost Upravi policije na saradnji i razumijevanju, koje kontinuirano iskazuju u svakodnevnom radu. Vjerujemo, da će u primjerenom roku biti donijet zadovoljavajući normativni akt, kojim će biti moguće uspostavljanje Službe za obezbjeđenje sudova, kako bi sistem obezbjeđenja lica, imovine i objekata sudova bio djelotvorniji, efikasniji i u potpunosti održiv”, navodi se u odgovoru Vrhovnog suda, na čijem čelu je Vesna Medenica.

Službenici Uprave policije, pored sudova i tužilaštava, čuvaju prostorije predsjednika, Skupštine, Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva pravde i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor