Search
Close this search box.

Turisti iz Kine prijavili respiratorne tegobe, IJZ odbacio sumnje na koronavirus

Odbačena je sumnja da je troje turista iz Kine, koji su budvanskim zdravstvenim službama prijavili respiratorne tegobe, inficirano koronavirusom, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje. U Kliničkom centru Crne Gore su CdM-u kazali da u toj ustanovi do sada nisu primali državljane Kine za koje se sumnja da su zaraženi tom bolešću.

Kako ističu u toj instituciji, njihove epidemiološke ekipe zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom su istražile sumnje na infekciju novim koronavirusom, te utvrdile da pacijenti iz Kine ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja.

“Prema epidemiološki obrađenim izjavama ni jedan od pacijenata nije boravio u najpogođenijem gradu Vuhan niti u pokrajni Hubei 14 dana prije pojave simptoma. Istovremeno nisu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije novim koronavirusom što su prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti glavni epidemiološki kriterijumi sumnje”, navode u IJZ.

Pomenuti turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora nad novim koronavirusom razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori.

“Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu, a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura, koja nije potvrđena ljekarskim pregledom”, kažu u Institutu.

Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Sumnje na infekciju novim koronavirusom nisu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji imajući u vidu razvoj događaja poslednjih nekoliko dana u svijetu sa slučajevima infekcije novim koronavirusom prijavljenih u državama izvan Kine. Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnji, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog koronavirusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija”, dodaju u Institutu.

Podsjećamo, do 26. januara su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika koji su prethodno boravili u Kini.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor