Tri broda sa žitom trebalo bi da isplove iz ukrajinske luke

Sto šezdeset treći dan rata u Ukrajini. Turska najavljuje da će tri broda natovarena žitom danas da isplove iz ukrajinskih luka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi. Amnesti internešnal tvrdi da su ukrajinske snage ugrozile civile. Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zauzela stratešku tačku u blizini Donjecka.

Borbe u Ukrajini se nastavljaju. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage granitirale Zaporožje, kao i da su se snažne eksplozije čule u Nikolajevu.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov saopštio je na Telegram kanalu da je Harkov pod udarima ruskih trupa i da su poginule tri osobe.

Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zazuzela je stratešku tačku, selo Peski, u blizini grada Donjecka. Regionalni načelnik Pavlo Kirilenko naveo je da najmanje osam osoba poginulo u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je planirano da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi je Ministarstvo odbrane.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Kinu da iskoristi svoj politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi.

Makedonsko ministarstvo odbrane nije demantovalo, ali ni potvrdilo da su četiri borbena aviona „suhoj Su-25“, koja su nabavljena 2001. godine, vraćena Ukrajincima kao dio vojne pomoći toj državi.

Organizacija „Amnesti internešnel“ saopštila je da je ukrajinska strana, uspostavljanjem baza i sistema naoružanja koje je upotrebljavala u borbama u naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama, dovela u opasnost civile.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor