Search
Close this search box.

Traže ukidanje neradne nedjelje

Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore na jučerašnjoj sjednici zatražio je ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno neradne nedjelje.

– Od resornog ministarstva tražimo da se u cilju očuvanja radnih mjesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posljedica ekonomske krize i pripreme turističke sezone ukine član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući rad trgovcima nedjeljom – saopštili su trgovci.

Oni zahtijevaju i da se Ustavni sud izjasni o prije više od 18 mjeseci podnijetoj inicijativi za ocjenu ustavnosti pomenutog člana.

Kako kažu, ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se član 35a ukine, trgovci su predložili kompromisno rješenje – da se omogući da 26 nedjelja u godini bude radno, tokom ljetnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta. Alternativno, kako kažu, potrebno je omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedjeljom u jednoj smjeni na nivou čitave godine ili makar tokom ljetnje sezone.

– Neophodno je hitno formirati radnu grupu koja bi formulisala konačan predlog rješenja i u direktnoj komunikaciji obrazložila predlog resornom ministarstvu – kažu u Komori.

M.S.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor