Prijava protiv svatova, ali ne i protiv partija

Ponašanje pojedinih predstavnika institucija, političkih partija, grupa građana nije doprinijelo poboljšanju epidemiološke situacije u zemlji, a neadekvatno i sistemski neujednačeno djelovanje nadležnih institucija poljuljalo je kredibilitet i povjerenje u njih, ocijenila je Tamara Milaš iz CGO.

Izlizane žute ili crvene trake ispred prodavnica, veće grupe građana sa maskama ili bez njih na buvljacima, pijacama, u tržnim centrima, ispred zdravstvenih ustanova, banaka, centara za socijalni rad… slika su i prilika današnje zbilje. Očigledno se ne može samodisciplinom i samosviješću protiv širenja virusa korona. Jedino je izgleda moguće kaznama, ali koje će biti jednake za sve.

Da u Crnoj Gori imamo selektivnu pravdu potvrđuje prijava podnesena protiv svatova u Podgorici, ali ne i protiv političkih partija koje krše epidemiološke mjere tokom političke kampanje u Nikšiću.

Zašto se ne izriču svima jednako sankcije za nepoštovanje mjera nismo dobili konkretan odgovor od Uprave za inspekcijske poslove, ali u toj instituciji tvrde da je „osnov u inspekcijskom nadzoru jednakost svih subjekata nadzora pred zakonom”.

– Tako da, ukoliko bismo dobili dokaze o nečijem neprofesionalnom radu, sigurno bismo odmah pokrenuli disciplinski postupak protiv takvog službenika – kazali su za „Dan” u Upravi.

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava zabrinutost povodom činjenice da policija nastavlja politiku selektivnog procesuiranja osoba koje krše mjere Ministarstva zdravlja protiv širenja virusa korona.

– Uprava policije je objavila da je podnijela krivične prijave protiv 22 osobe zatečene na svadbi, ali ne i protiv organizatora i učesnika skupova političkih partija pred lokalne izbore u Nikšiću i prekjučerašnjih protesta na Cetinju, gdje se radilo o skupu većem od 25 ljudi, pa se radi o diskriminatornom postupanju policije. Zabrana diskriminacije je propisana i Ustavom i zakonima, kao i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima. Zakon o unutrašnjim poslovima zahtijeva da se obavljanje policijskih poslova zasniva, između ostalih, na načelima nediskriminacije, zakonitosti, profesionalizma, srazmjernosti u primjeni ovlašćenja i nepristrasnosti. U ovo doba najveće zdravstvene krize i najtežih posljedica neophodna je i po tom osnovu beskompromisna primjena zakona, pa pozivamo Upravu policije da dosljednom primjenom ovlašćenja uspostavlja vladavinu prava i štiti od zaraze – kazao je za „Dan” Đorđije Drinčić, pravni savjetnik HRA.

Prema ocjeni Tamare Milaš iz Centra za građansko obrazovanje, gotovo od samog početka donošenja mjera za suzbijanje Kovida-19, u javnosti se vrlo brzo otvorilo pitanje jednakosti u postupanju kad je riječ o sankcionisanju za kršenja tih mjera, ali i da li mjere važe jednako za sve.

– Dominantan vladin diskurs, kako bivše tako i aktuelne vlasti, u nošenju sa krizom je pozivanje građana na samodisciplinu. Nedopustivo je i krajnje licemjerno da oni koji propisuju obavezne mjere za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 i koji su obavezni da omoguće dosljednu primjenu tih mjera i sami krše te mjere i bivaju nesankcionisani. I tu možemo govoriti o njihovoj političkoj, a u nekim slučajevima i krivičnoj odgovornosti – ocijenila je za „Dan” Milaš.

Dodaje da ponašanje pojedinih predstavnika institucija, političkih partija, grupa građana nije doprinijelo poboljšanju epidemiološke situacije u zemlji, a neadekvatno i sistemski neujednačeno djelovanje nadležnih institucija poljuljalo je kredibilitet i povjerenje u te institucije.

– Ti ljudi koji su lične i partijske interese stavili ispred javnog morali bi odgovarati i zbog grubog kršenja zakonskih propisa čime se odgovornim građanima urušava njihovo pravo na zdravlje kao osnovno i neotuđivo ljudsko pravo zajamčeno kroz Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i slobodama. Institucije i oni koji ih predstavljaju imaju obavezu da štite građane. Nažalost, danas svjedočimo da upravo oni ne služe kao primjer građanima i lično doprinose pogoršanju epidemiološke situacije u zemlji – ocjenjuje Milaš.

Predstavnik Građanske alijanse Zoran Vujičić kaže da svakodnevni izvještaji o smrtnim ishodima vezanim za virus korona moraju biti alarm za nadležne državne organe.

– Skoro smo na ivici da nam svi ležajni kapaciteti budu ispunjeni i hitno se moraju uvesti oštrije mjere. Selektivnost poštovanja mjera nas je i dovela u ovu situaciju. Ukoliko ne shvatimo da nam prijeti crnogorski „Bergamo”, bojim se da će broj ljudskih žrtava samo iz dana u dan rasti uz kolaps zdravstvenog sistema. Izbori ne smiju biti pokriće za selektivnost i očekivanja su da će nadležni organi oštrije kažnjavati sve one koji krše mjere a sami građani moraju da shvate da samo zajedničkim snagama i disciplinovanim poštovanjem mjera možemo pobijediti ovaj podmukli virus – izjavio je za „Dan” Vujičić.

​Analitičar Marko Begović smatra da svaka kriza, pa i ova javno-zdravstvena, ima svoj početak.

– Opšti izbori (30. avgust) su, tj. predizborni proces, izborni dan i postizborna dinamika značajno usložili javno-zdravstvenu situaciju, pa samim tim i finansijsko-ekonomsku i ukupnu društveno-političku. Istraživanja govore da interakcija Kovida-19 s postojećim nezaraznim bolestima (razna hronična oboljenja poput gojaznosti, kardiovaskularnih i cirkularnih poremećaja) predstavljaju savršenu oluju, posebno za siromašna društva. Tu oluju trenutno živimo. Stanje u pogledu nezaraznih bolesti u Crnoj Gori je alarmantno. Polovina stanovnika Crne Gore su ili bolesni ili u riziku od obolijevanja od nezaraznih bolesti. Sprovođenjem izbornog procesa, uključujući kampanju, gro stanovništva u Crnoj Gori se dovodi u direktnu opasnost od obolijevanja od Kovida-19. Posebno je problematično što nova vlast odlaže neminovno zatvaranje Crne Gori i primjenu mjera posredstvom odgovarajućih inspekcijskih organa – ocijenio je Begović.

M.S.


Radonjić: ODT neselektivno postupa
Zbog nepoštovanja zdravstvenih mjera protiv širenja virusa korona od početka godine samo u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeto je 96 krivičnih prijava, protiv 141 građanina, dok su inspekcije na državnom nivou izrekle 81 prekršajni nalog i naplatile 94.600 eura kazni po istom osnovu.

Državni tužilac i portparol ODT-a u Podgorici Vukas Radonjić juče je u Jutarnjem programu TVCG podsjetio da su prošle godine bile znatno rigoroznije sankcije, poput zatvorskih kazni, te plaćanja novčanih iznosa u humanitarne svrhe.

– Imajući u vidu da je kaznena politika suda postala blaža, te da je dominantna sankcija sada mjera upozorenja – uslovna osuda, samim tim je ODT prilagodilo svoju politiku kaznenoj politici sudova, da sada i mi ne insistiramo na zatvorskom kažnjavanju, već da učinioci tih krivičnih djela uplate novčane iznose u humanitarne svrhe ili u korist neke javne ustanove kojoj je to potrebno – rekao je Radonjić, koji tvrdi da ODT u Podgorici neselektivno postupa prema svakom učiniocu krivičnog djela koje se odnosi na nepoštovanje epidemioloških mjera.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor