Search
Close this search box.

Traže da se Vektri Jakić zabrani sječa šume

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zadužila zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da Privrednom sudu podnese zahtjev za ukidanje privremene mjere kojom je kompaniji Vektra Jakić omogućeno da nastavi sa eksploatacijom šuma u državnom vlasništvu i nakon što je Uprava za šume raskinula koncesioni ugovor.

Ova mjera donijeta je na zahtjev Vektre Jakić u septembru 2019. godine, nakon čega je i podnijela tužbu protiv države, tražeći da sud utvrdi da je koncesioni ugovor iz 2007. i dalje na snazi. Time je dobila pravo da nastavi sa eksploatacijom šuma do pravosnažnog okončanja ovog spora koji je u oktobru prošle godine započet pred Privrednim sudom. No, nije se odmaklo dalje od pripremnog ročišta, jer ga je sutkinja Nataša Bošković odložila dok ne utvrdi da li se ovaj spor može voditi pred Privrednim sudom, imajući u vidu da se o istom pitanju postupak vodi i pred Upravnim.

Prigovor zaštitnika na privremenu mjeru odbilo je Vijeće Privrednog suda koje su činili predsjednik suda Blažo Jovanić i sudije Dragan Vučević i Marina Đurović. U njihovoj odluci je navedeno da je Vektra Jakić učinila vjerovatnim da je sporni ugovor još na snazi, imajući u vidu da je njime predviđena arbitraža ukoliko spor ne riješe sporazumno, te da ga nije bilo moguće raskinuti jednostrano ili u upravnom postupku.

Nakon što je Uprava za šume raskinula ugovor sa Vektrom, tu odluku potvrdilo je i tadašnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, zbog čega je ova kompanija pokrenula postupak pred Upravnim sudom, ali ni taj postupak još nije okončan. Stav zaštitnika je bio da se sa privremenom mjerom trebalo sačekati, kako bi se izbjeglo da odluke dva suda po istom pitanju budu različite.

Zaštitnik je stava da je odbijanjem prigovora države, Privredni sud već zauzeo stav da ugovor nije raskinut, pa je ,,nelogično očekivati da će isti sud postupajući po tužbi zauzeti drugačiji stav od izraženog u privremenoj mjeri“. Smatra da se na taj način Vektra stavlja u povoljniji položaj u odnosu na državu, koja, kako se navodi, trpi štetu zbog neizmirenih obaveza po spornom ugovoru.

U međuvremenu je, u skladu sa zaključkom prethodne Vlade, zaštitnik imovinsko-pravnih interesa uzvratio tužbom tražeći od Vektre Jakić da plati 8,8 miliona eura, od čega se 6,4 miliona odnosi na glavni dug za koncesije, a 2,4 miliona na kamate.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor